Ostatko yleensä lähiruokaa?Ole Björk, Purmo

Kyllä, minusta on hyvä ostaa mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa, jolloin vältetään pitkät kuljetukset. Haluan uskoa, että meillä on parhaat ja puhtaimmat elintarvikkeet, mutta ne eivät välttämättä ole silti paremman makuisia kuin muualla. Ulkomailla, esimerkiksi Firenzessä, olen saanut uskomattoman hyvää ruokaa sikäläisistä lähiraaka-aineista.


Monica Mattjus-Sandström, Purmo

Kyllä, minusta on tärkeää, että ihmiset ostavat kotimaista ruokaa. Se tarjoaa työtä monille ammattiryhmille, ei vain viljelijöille. Meillä on oma maitotila, ja vähäisemmässä määrin kananmunia, ja siksi tiedän, miten tiukan valvonnan läpi kotimaiset elintarvikkeemme kulkevat. Ostan appelsiineja ja muita ulkomaan hedelmiä vasta, kun pakastimessa ei enää ole omia marjoja.


Johan Irjala, Jakobstad

Kyllä, lähialueelta saa todella hyviä peruselintarvikkeita, esim. sipulia, perunaa ja porkkanaa. Ostamme niitä toisinaan Rekosta, suoraan viljelijältä. Tänä vuonna olemme kasvattaneet puutarhassa vain rikkaruohoja, mutta aiempina vuosina olemme saaneet vihannessatoakin. Maku on parempi tuoreissa elintarvikkeissa, joita ei ole pakattu teollisesti.


Gurli Helantie, Jakobstad

Kyllä, etenkin vihannesten ja hedelmien pitää olla kotimaisia. Tähän vuodenaikaan ostan kotimaisia omenoita, vaikka ulkomaiset ovat halvempia. Luen lihapakkauksista myös pienen präntin, sillä lihan alkuperämaa voi olla jokin muu, vaikka pakkauksessa on Suomen lippu.


KUVAT: Karolina Isaksson