Ovatko ilmastotutkijat yksimielisiä?

Pariisin ilmastokokouksen uutisointi antoi ymmärtää, ettei yksikään vakavasti otettava tutkija enää kiistä ilmaston lämpenemisen johtuvan ihmisen toiminnasta. Onko se totta?

Jalle: Se riippuu siitä, mitä tieteen katsotaan oikeasti todistaneen ja mikä on tutkijoiden spekulaatiota. Jos tutkija spekuloi, esitetty asia ei automaattisesti ole parempaa tiedettä vain siksi, että kyseessä on tutkija, mutta tällaiset tutkijat ovat poliittisesti suositumpia kuin varovaisemmat tutkijat.

Lisäksi Pariisissa käytettiin lähtökohtana ääriarvoja hyödyntävien tietokonemallien keskiarvoja, joiden mukaan kaksinkertaistunut hiilidioksidipitoisuus nostaisi lämpötilaa useilla asteilla erilaisten vahvistavien vaikutusten kautta. Ne ovat kuitenkin teoreettisia eikä niitä ole todistettu havainnoilla.

Suomen talvisää määräytyy pitkälti matalapaineiden reitistä, joka liittyy ns. Arktiseen Oskillaatioon (jolla kuvataan sesongista riippumattomia ilmanpaine-eroja). Nousevaa residuaalitrendiä ei ole olemassa, toisin sanoen ainut lämpeneminen on aiheutunut siitä, että matalapaineiden reitti on kulkenut keskimäärin pohjoisempaa v. 1989 lähtien. Suomessa on nyt samankaltainen talvisää kuin 1930-luvulla, kun taas kesäsäämme on silloista kylmempi.

TEKSTI: Jarl Ahlbeck