Alueen ensimmäinen aurinkovoimapuisto rakennetaan Ähtävän teollisuusalueelle Ähtävän sähköaseman ja Autocircin kierrätyslaitoksen viereen.
Eva-Stina Kjellman

Ähtävän aurinkoenergiapuisto nousee esiin

Ähtävän teollisuusalueen maasta sojottaa useita tan­­­­­koja. Myöhemmin keväällä telineisiin asennetaan yhteensä 1 834 aurinkopaneelia, ja laitoksen on määrä alkaa tuottaa energiaa kesäkuussa.

”Kyseessä on seudun ensimmäinen – ja suurin – aurinkovoimapuisto, jonka teho on yksi megawatti”, kertoo Esse Elektro-Kraftin toimitusjohtaja Ingvar Kulla. Esse Elektro-Kraft on yksi kolmesta toimijasta, joka tekee yhteistyötä vastaperustetun Esse Solar and Energy Parkin puitteissa.

Mukana ovat myös Autocirc ja Pedersören kunta.

Ingvar Kullan mukaan panostus aurinkovoimaan on yksi tapa täydentää vihreän sähkön tuotantoa tuulivoiman kanssa. Lisäksi aurinkovoima sopii hyvin kokonaisuuteen vesivoiman ohella, joka aurinkoenergiasta poiketen ei useinkaan tuota erityisen paljon sähköä kesäkuukausina.

”Aurinkovoima on kiinnostanut meitä pitkään. Kun Autocirc astui kuvioihin ja oivalsimme yhteiset intressimme, pystyimme nopeuttamaan prosessia”, hän kertoo.

Autocircille sijoituksessa on kyse vihreän sähkön riittävyyden takaamisesta yrityksen toimintaan samalla alueella sijaitsevassa vanhassa huonekalutehtaassa. Autocirc osti pari vuotta sitten Erikssons Verkstadin ja pääasiassa kierrättää vanhoja autonosia.

Vanhassa huonekalutehtaassa keskitytään auton akkujen kierrätykseen. Tavoitteena on luoda järjestelmä energian varastointia varten muuttamalla vanhat akut akkupankiksi.

”Koska toimimme itsekin energia-alalla, haluamme tietenkin pyörittää myös omaa toimintaamme vihreällä sähköllä”, kertoo Autocircin operatiivinen johtaja Kenneth Långbacka.

 

Tuotettava sähkö syötetään ensisijaisesti Esse Elektro-Kraftin sähköverkkoon ja hyö­dynnetään Autocirc-yrityksessä. Mahdollinen ylijäämä myydään energiamarkkinoilla.

Paneelit on ostettu avaimet käteen -pakettina Solnetilta. Paneelien teho on 545 wattia, ja ne ovat pinta-alaltaan hieman suurempia kuin yksityishenkilöille myytävät paneelit.

Teknologia on uusinta, mikä tarkoittaa, että paneelit ovat kaksipuolisia ja hyödyntävät myös maasta heijastuvaa valoa.

Esse Elektro-Kraft ja Autocirc omistavat kukin aurinkovoimayhtiöstä 45 %, kun taas Pedersören kunta omistaa 10 %.

”Tuemme mielellämme siirtymää vihreään energiaan. Li­­säksi tuulivoimapuisto on tervetullut lisäys teollisuusalueelle ja sopii hyvin tavoitteeseemme edistää kunnan elinkeinotoimintaa”, kertoo Kennet Nyman, Pedersören talous- ja kehitysjohtaja.

 

Aurinkokennopuisto lukuina


1,4 hehtaarin kokoinen alue.

1 834 aurinkopaneelia.

1 megawatin teho.

1 miljoonan euron investointi.
TEKSTI: Sonja Finholm