Pohjanmaakin on muuttunut vuosien saatossa monessa suhteessa. Heikin taulut ovat tavalla tai toisella kommentoineet omaa aikaansa, sekä paikallisesti että kansainvälisesti.
Syksyn 2015 suuren pakolaisaallon yhteydessä muslimiperinteitä noudattavien asukkaiden määrä kasvoi monissa kylissä ja kaupungeissa eri puolilla Suomea. Heikki ottaa esille Rukousmatto-maalauksen vuodelta 2016. Teoksen taustalla näkyy perinteinen pohjalaistalo, ja etualalla mies on levittänyt rukousmattonsa nurmikolle ja rukoilee.
”Kristillinen uskonnollinen perinne elää vahvana Ylistarossa ja ylipäätään Pohjanmaalla, ja johonkin muuhun uskontoon lujasti uskovat ihmiset ovat viime vuosina yleistyneet täällä.”
Heikin maalauksissa on toistuvana teema avaruusolennot. 9-vuotiaana hän koki jotain, joka on leimannut hänen elämäänsä ja myös taidettaan.
”Minä ja veljeni olimme pellolla. Lapset joutuivat maaseudulla siihen aikaan osallistumaan tilan maataloustöihin.”
Mäki-Tuurin veljekset saivat hieraista kunnolla silmiään pellolla.
”Näimme useita ufoja, jotka liikkuivat yläpuolellamme. Sain heti tämän jälkeen näppylöitä iholleni, ja minut laitettiin karanteeniin. Lääkärit uskoivat, että olin saanut jonkin tarttuvan rokon, ja vietin monta päivää sairaalassa.”
Hän ei anna selitystä näkemälleen mutta on veljensä kanssa miettinyt tapahtumaa paljon.
”Pari vuotta minua nuorempi veljeni oli kiinnostunut kaikenlaisista koneista, ja hän muistaa paremmin, miltä alukset näyttivät. Olemme yhtä mieltä siitä, ettemme nähneet avaruusolentoja, vain avaruusaluksia.”
Heikin maalauksissa toistuvat avaruusolennot ovat saaneet innoituksensa USA:n populäärikulttuurin kautta levinneistä kuvista. Vaikka Heikki joutui tapahtuman jälkeen sairaalaan, hän kuvaa avaruusolennot rauhallisiksi ja avuliaiksi.
”Kun halusin vuosia sitten oppia soittamaan pianoa, se tuntui toivottomalta, ja olisin tarvinnut apua Maan ulkopuolelta. Maalasin tämän tunteen tauluun, jossa istuin pianon äärellä ja kaksi avaruusolentoa istuu vieressäni.”
Heikki maalaa päivittäin, vaikka on täyttänyt 73 vuotta ja on virallisesti eläkeläinen.
”Minulle on myönnetty valtion taiteilijaeläke. Vaikka se ei velvoita tuottamaan teoksia, minulla on silti tunne, että sen eteen täytyy tehdä jotain. Lapsuudenkodin työmoraali on syvällä selkärangassa”, Heikki Mäki-Tuuri sanoo.