Tarja Häll on alajärveläinen, joka muutti perheensä kanssa Pietarsaareen v. 1962 ja myöhemmin Lappforsiin, jossa hän löysi rakkauden. Hän on naimisissa ja hänellä on kaksi aikuista lasta. Tarja on työskennellyt kuluneet 25 vuotta Esse Elektro-Kraftin taloushallinnossa, ja talvella hän jää eläkkeelle.
Eva-Stina Kjellman

Tarjalla on numerot hallussa

Tarja Häll oli mukana jo jäljennyspaperin aikaan. Nyt kun hän pian siivoaa työpöytänsä jäädessään eläkkeelle, fyysisiä kansioita on vähemmän kuin koskaan.

Tarja Häll muistelee lämmöllä muutamaa erityistä tapahtumaa. Kuten sitä, kun entinen toimitusjohtaja Holger Hemming kutsui kollegat juhlaillalliselle kauas Skrattlasin metsiin, jonne hän oli kattanut illallisen suurten kaapelikelojen päälle. Ja sitä, kun yhtiö järjesti nykyisiin tiloihin muuttaessaan avoimet ovet, eikä uteliaiden vieraiden jonosta meinannut tulla loppua.

”Olimme tilanneet 400 kakunpalaa, mutta päivän loppua kohden meidän täytyi leikata niitä puoliksi. Kun sitten laskimme kävijöiden määrän, päädyimme lähes 800 henkilöön.”

Paikalliselle sähköyhtiölle työskentely tekee ihmisestä vähän kuin julkkiksen. Monet kyselevät sähkön hinnasta tai esittävät muuten mielipiteitään ja näkemyksiään.
”Pidän siitä, että ihmiset ottavat yhteyttä ja ovat kiinnostuneita siitä, mitä teemme. Mehän olemme olemassa asiak­kaitamme varten.”

Tarja Häll palkattiin Esse Elektro-Kraftin kirjanpitäjäksi v. 1999, ja hän on siitä lähtien työskennellyt yhtiön taloushallinnossa. Kirjanpidon lisäksi hän huolehtii palkanlaskennasta, ostoreskontrasta, taloudesta ja muista päivittäisistä hallintotehtävistä.

”Ennen tänne tuloani työskentelin vastaavien tehtävien parissa Elkamolla. Kun aloitin alalla, käytimme vielä lyijykyniä ja jäljennyspaperia. Eräs ensimmäisistä tehtävistäni oli viedä ja tuoda rahaa pankista.”

 

Nykypäivänä lähes kaikki on digitaalista. Kun yhtiö muutti upouusiin tiloihin v. 2018, Tarja Häll otti mukaansa varmuuden vuoksi joitain vanhoja kansioita vanhasta arkistosta, mutta harvat niistä ovat päätyneet käyttöön.

Tarja Häll on viihtynyt hyvin nopean kehityksen parissa, sekä taloushallinnossa että energia-alalla yleisesti. Viranomaisvaatimukset, uudet säännöt ja sulautuminen suuremman konsernin kanssa ovat pakottaneet hänet jatkuvasti päivittämään osaamistaan ja rutiinejaan.

”Etäluettavien sähkömittarien käyttöönotto vuonna 2015 oli suuri muutos. Se vähensi työtämme huomattavasti, ja asiakkaat pystyivät itse seuraamaan kulutustaan.”
Kaikella on kuitenkin aikansa, ja nyt Tarja on hakenut eläkettä. Hänen puolisonsa on jo eläkeläinen, ja Tarja odottaa innolla rauhallisempia päiviä ja kiinnostuksen kohteilleen omistautumista.

”Olen aina ollut yhdistysihminen ja mukana monenlaisessa – urheiluseuroissa, paikallisessa nuorisojärjestössä ja Folkhälsanissa.”

Tarja suhtautuu intohimoisesti paikallisyhteisöön ja on pitkään osallistunut Pedersören paikallispolitiikkaan, jossa hänet tunnetaan pienempien kylien ja ennen kaikkea oman Lappforsin kotikylän puolustajana.

Mutta 35 vuotta politiikan pyörteissä saa riittää. Tästä eteenpäin Tarja aikoo panostaa enemmän omaan hyvinvointiinsa. Hän nauttii luonnossa oleskelusta, ja nyt kun hänellä on enemmän aikaa, hän aikoo ottaa järjestelmäkameran taas esille.

”Olen myös ryhtynyt tanssimaan JKG:ssä ja innostunut joogasta.”

TEKSTI: Sonja Finholm