Alessandro Volta esittelee keksintöään, akkua, Euroopan tuolloiselle kärkimiehelle Napoleon Bonapartelle. 200 vuotta myöhemmin Eurooppa kokoaa voimansa ottaakseen johto-aseman akkujen kehittämisessä.

Teollisuus liikkeelle akkujen puolesta

Brysselissä on muodostettu uusi EU-organisaatio, EBA (European Battery Alliance), edistämään akkutekniikan kehitystä ja sähkön varastointia. Organisaatio on ”teollisuusvetoinen” ja pyrkii saamaan Euroopan akkuteollisuutta liikkeelle kamppailuun etenkin amerikkalaisia ja aasialaisia yrityksiä vastaan.

”EBA:n tavoite on yksinkertainen mutta haaste valtava. Haluamme luoda Eurooppaan, lähes nollapisteestä, akkujen kilpailukykyistä ja kestävää valmistusta, joka toimii täysin EU-arvoketjun mukaisesti”, sanoi EU-komission energiaunionista vastaava Maros Sefcovic kommentoidessaan teemaa hiljattain Industry Days Forum on Batteries -päivillä Brysselissä.

”Meillä on, mitä maailman johtavaan asemaan vaaditaan: vahva tutkimus- ja innovaatiotoiminta, johtavat yritykset koko arvoketjussa, laaja kierrätysosaaminen, erittäin laadukas henkilöstö, houkutteleva ekosysteemi. Meillä on poliittinen, lainsäädännöllinen ja taloudellinen tuki mutta…

… Meillä ei ole vielä riittävää akkukennojen valmistuskapasiteettia. Euroopan akkumarkkinoiden arvoksi arvioidaan v. 2025 noin 250 miljardia euroa vuodessa, mikä on yhtä paljon kuin Tanskan talous. Haluammeko jättää sen globaaleille kilpailijoille?” Maros Sefcovic kysyi.

Northvoltin toim.joht. Peter Carlsson osallistui Brysselin seminaariin ja esitteli akkuvalmistuksen etulinjaa ruotsalaisesta näkökulmasta, sillä yhtiöllä on valmistusta Skellefteåssa ja kehitysosasto Västeråsissa.

TEKSTI: Bengt Magnusson