Valoisista tunneista paljon sähköä

Tyhjää kattopinta-alaa voisi käyttää aurinkoenergian keräämiseen, ja monet haluaisivat tuottaa omaa sähköä. Katternö-ryhmä laajentaa energiasalkkuaan ja tarjoaa paikallisena toimittajana yksityisasiakkaille, yrityksille ja maanviljelijöille sopivia aurinkoenergiapaketteja.

Suomessa ja Pohjanmaalla on moniin eteläisempiin seutuihin verrattuna enemmän valoisia tunteja vuodessa ja näin ollen myös hyvät edellytykset aurinkoenergiatuotantoon. Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, ja nyt Katternö-ryhmä lähestyy asiakkaitaan omalla aurinkoenergiakonseptilla, nimeltään Nordic Sunrise.

”Se kuuluu kesästä 2017 alkaen kehittämiimme uusiin liikekonsepteihin. Päätimme helmikuussa lähteä ryhmänä toteuttamaan yhteistä konseptia Green Energy Finlandin kanssa”, kertoo Katternö-konsernin toimitusjohtaja Roger Holm.

Korpelan Voima ei ole vielä päättänyt asiasta, mutta muut Katternö-ryhmän yhtiöt ovat kevään ja alkukesän kouluttaneet henkilöstöä, jotta Nordic Sunrise -paketteja voidaan alkaa asentaa asiakkaille nyt kesällä.

”Hoidamme asennuksen ensi sijassa omalla henkilöstöllä. Kun pääsemme alkuun ja sisälle asiaan, kaksi työntekijää pystynee asentamaan yhden paketin päivässä.”

Yhtälö ei ole ihan helppo sähköyhtiön tarjotessa aurinkoenergiapaketteja asiakkailleen. Aurinkoenergiatuotanto käy kuumana kesäkuukausina kulutuksen ollessa alhaisimmillaan, mutta tuottaa hyvin vähän talvikuukausina, kun kulutus on suurimmillaan.

Yhä useampien pientuottajien tullessa yhä omavaraisemmiksi sähköyhtiöt myyvät vähemmän sähköä ja sähkönsiirtopalveluja.

”Voisi ajatella, että syömme omaa sähkönmyyntiämme, mutta markkinat muuttuvat ja meidän on lähivuosina muutettava liiketoimintamalliamme. Aurinkoenergia jatkaa kasvuaan, ja haluamme olla mukana myös niillä markkinoilla”, Roger Holm selittää.

 

duvi_180503_0069_webb

Paneelit on asennettava oikeaan kaltevuuteen, jotta auringonsäteet saadaan hyödynnettyä maksimaalisesti, Tuomo Haapalainen ja Anssi Lipsanen toteavat.

 

Turvallisuus tärkeää

Katternö-yhtiöiden osalta kyse on myös työturvallisuudesta. Sähköverkon huoltotöitä tekevien linja-asentajien täytyy pystyä tekemään työnsä turvallisesti ilman vaaraa, että pientuottajan järjestelmä syöttää verkkoon sähköä takakautta.

”Aurinkoenergian kiinnostavuuden nopea kasvu on saanut aurinkopaneelien kulkukauppiaat liikkeelle myös meidän seudullemme. Meille on tärkeää, että pystymme valvomaan koko sähköturvallisuusketjua, ja siksi haluamme asentaa mahdollisimman suuren osan pientuottajien järjestelmistä”, Roger Holm sanoo.

Nordic Sunrise -valikoimassa on 12 paneelin ja 18 paneelin vakiopaketit, jotka molemmat sopivat niin yksityishenkilöille kuin yrityksillekin. Pienemmän paketin perushinta on 6 300 euroa ja isomman 8 700 eurosta ylöspäin sen mukaan, mitä lisävarusteita asiakas haluaa. Green Energy Finland (GEF) on kehittänyt myös sovelluksen, jolla voi helposti seurata sähköjärjestelmän tuotantoa.

”Yhteistyökumppanimme kehittää jatkuvasti tuotteitaan ja pystymme hyödyntämään näitä edistysaskeleita valikoimassamme. GEF tunnetaan laadustaan.”

Kiinteistön tarpeiden ja edellytysten pohjalta voi myös koota oman aurinkopaneelipaketin.

”Ymmärrämme, että eri kiinteistöjen kattorakenteet ja sähköjärjestelmät eroavat toisistaan paljonkin, ja tutkimme joka rakennuksen oman tarkistuslistamme mukaan ennen kuin jätämme sitovan tarjouksen”, Roger Holm sanoo.

 

Vihreät ihanteet houkuttavat

Vetelin vesilaitos on yksi monista rakennuksista, joiden iso kattopinta-ala on tähän saakka pelkästään suojannut rakennusta sateelta ja myrskyltä. Nyt katolle sijoitetut uudet paneelit alkavat hyödyntää auringonvaloa ja muuttaa sitä laitoksen käyttämiseen tarvittavaksi sähköksi. Lisäksi vesilaitos alkaa myydä pientuottajana ylijäämäsähköä sähköverkon kautta Vetelin Energialle.

”Olemme täällä oppimassa paneelien asennusta ja aurinkoenergiajärjestelmien kytkemistä sähköverkkoon”, selittää Vetelin Energian suunnitteluinsinööri Tuomo Haapalainen.

On puolipilvinen toukokuinen aamupäivä, ja katolla työskentelee puolisen tusinaa Vetelin Energian, Herrforsin ja Jeppo Kraft Andelslag -osuuskunnan sähköasentajaa. He ovat parissa tunnissa saaneet asennettua puolet 32 paneelista, jotka sijoitetaan neljään riviin.

”Toukokuu oli viime vuonna paras aurinkosähkökuukausi Suomessa. Oli aurinkoista mutta viileää, tämä yhdistelmä tuottaa eniten sähköä. Helle vaikuttaa aurinkokennoihin niin, ettei niistä saa ulos yhtä paljon tehoa”, kertoo Green Energy Finlandin (GEFin) projektipäällikkö Anssi Lipsanen. GEF toimittaa Nordic Sunrise -aurinkoenergiajärjestelmät Katternö-yhtiöille.

Anssi Lipsanen on todennut yksityishenkilöiden olevan kaikkialla Suomessa hyvin kiinnostuneita aurinkoenergiasta.

”Tämä on neljäs kesäni yhtiössä, ja myynti on tähän saakka joka vuosi kaksinkertaistunut. Samalla rahalla saa nyt tehokkaampia aurinkokennoja. Olemme myyneet ja asentaneet aurinkosähköjärjestelmiä aina Ylläkselle saakka. Siellä Jounin Kauppa saa nykyään osan sähköstään aurinkoenergialla.”

Anssi Lipsanen arvioi useimpien pientuotannosta kiinnostuneiden toimivan vihreiden ihanteiden pohjalta.

”Omavaraisuuden tunne ja aurinkoenergian hyödyntäminen ovat suurempia motiiveja kuin pyrkimys sähkönsiirtokulujen alentamiseen sähkölaskussa.”

Aurinkoenergiajärjestelmä altistuu Vetelin kuusimetsässä tietylle ulkoiselle vaikutukselle, mutta Anssi Lipsasen mukaan järjestelmä on käytännössä huoltovapaa.

”Se ei sisällä liikkuvia osia, jotka voivat juuttua, ja paneelien pinnalle tilapäisesti päätyvä aines, esim. siitepöly ja linnunkakka, huuhtoutuvat pois seuraavan sateen aikana. Annamme paneeleille 25 vuoden takuun, ja ne toimivat hyvin senkin jälkeen. Invertterillä on seitsemän vuoden takuu, ja sen voi joutua vaihtamaan kerran aurinkokennojen elinkaaren aikana”, Anssi Lipsanen sanoo.

 

duvi_180503_0108_webb

Aurinkoenergiajärjestelmän asentaminen vaatii erityisosaamista mutta omistajalle järjestelmä on helppohoitoinen. Vetelin Energian, Herrforsin ja Jeppo Kraft Andelslag -osuuskunnan sähköasentajat harjoittelivat toukokuussa järjestelmien asentamista ja niiden kytkemistä sähköverkkoon.

 

Yksityishenkilöt voivat saada kotitalousvähennyksen puolesta aurinkoenergiapaketin asennuskustannuksista, enintään 2 400 euroa henkilöä kohti.

 

Yritykset voivat saada Tekesin kautta avustuksena 25 % arvonlisäverottomasta investointisummasta, jos se on yli 10 000 euroa.

 

Maatalousyrittäjät voivat saada 40 % tuen investointikustannuksista.

 

Lisätietoa verkkosivuilla www.nordicsunrise.fi.

 

TEKSTI: Johan Svenlin KUVAT: Karolina Isaksson