EU-komission kursiessa kokoon luomusta, jonka tarkoituksena on ”asettaa energia-asiakas keskiöön” ja suojella kansalaisia kaikenlaisilta uhilta, asioita tapahtuu myös todellisuudessa.
Mustanmeren alueen talvi on ollut harvinaisen kylmä, ja energiankysyntä on kuormittanut maiden tuotantoresurssit äärimmilleen. Sen myötä on saatu testattua energiaunion kantava idea – että jäsenmaat tulevat toistensa avuksi.
Esimerkiksi Bulgariassa sähköntarve oli 10. tammikuuta kaikkein kriittisimpinä tunteina 7700 MW. Se oli 20 viime vuoden ennätys. Bulgariassa oli 20 astetta pakkasta ja lumimyrskyt aiheuttivat sähkökatkoja yli 770 taajamassa. Tässä kriittisessä tilanteessa Bulgaria pyysi kiireistä sähköntuontia naapurimaalta Romanialta.
Mutta Romaniassa lämpötila vaihteli samaan aikaan miinus 15:stä miinus 30 asteeseen. Sähköntarve oli yli 9500 MW ja kaasunkulutus saavutti historiallisen ennätyksen, 74 miljoonaa kuutiometriä päivässä. Juuri silloin Romanian ydinvoimalan Cernavodăn toinen reaktori (706 MW) oli pakko sulkea kantaverkosta raskaan nuoskalumen estettyä johtojen toiminnan.
Romanian energiaministeri Florian-Toma Petcu ilmoitti, ettei Romania toimittaisi sähköä ja että Bulgaria saisi selvitä omillaan. Opetuksena on, että kriittisissä tilanteissa oma etu aina voittaa.