Kaksi omana aikanaan suurta vesivoimalaa otettiin käyttöön v. 1921 Kållforsenissa ja Långforsenissa – ja niistä tuli sittemmin Herrforsin ydin. Herrforsin voimala muutama vuosi sitten otetussa kuvassa.
Mats Sandström

Uusiutuvaa sähköä kaikille

”Vihreä” sähkö on nykyään vakio Herrforsin sähköntoimituk-sissa yksityisasiakkaille. ”Haluamme jatkaa ympäristöpoliittisten tavoitteiden etulinjassa”, sanoo Herrforsin toimitusjohtaja ja Katternön konsernijohtaja Stefan Storholm.

Herrforsin historiallinen askel yksityisasiakkaiden suuntaan

Herrforsin juuret ulottuvat 1900-luvun alkuun, ja se on näin ollen Katternö-ryhmän vanhin ja myös suurin yhtiö sekä sähkön- ja lämmöntuotannon että asiakasmäärän suhteen.

Herrforsin sähköntuotanto on vuosien myötä kasvanut voimakkaasti etenkin niiden panostusten vuoksi, joita Katternö-ryhmä on toteuttanut eri tahoilla ja eri yrityskuvioissa.

Katternö-yhtiöiden johtotähtenä on ollut hakea paikallisyhteisöä hyödyttäviä ratkaisuja. Stefan Storholm tiivistää siitä koituvia hyötyjä tämän lehden pääkirjoituksessa.

Lisäksi sähkön tuottaminen Katternö-alueella on ympäristön kannalta eduksi. Monet asiakkaat suhtautuvat lähellä tuotettuun sähköön myönteisesti.

Katternö-yhtiöt ovat historian valossa olleet uranuurtajia ympäristöpoliittisten tavoitteiden suhteen. Alholmens Kraft on tästä esimerkki; suurpanostus biomassaan ennen kuin poliitikot olivat edes alkaneet tukea bioenergiaa.

Uusin suurehko panostus koskee tuulivoimasähköä, jossa Katternö-ryhmä kuuluu nykyään Suomen johtaviin tuottajiin. Lisäksi Herrfors on ottanut askeleen kohti aurinkosähkötuotantoa, joskin vielä vain kokeilutoimintana.

 

Tukee Suomen ympäristö-tavoitteita

Päätöstä ”vihreän” sähkön toimittamisesta vakiona yksityisasiakkaille voidaan myös pitää Herrforsin vastauksena viranomaisten vaatimukselle, jonka mukaan sähköntuottajien on viime vuodesta lähtien täytynyt eritellä uusiutuvan sähkön osuus tuotannostaan.

”Uusiutuvan sähkön osuuden lisääminen on Suomen virallinen ympäristötavoite, ja haluamme osoittaa jakavamme sen. Samalla haluamme yksinkertaisesti tarjota päätöksellämme asiallista tietoa. Etenkin Ruotsissa on käyty keskustelua siitä, mikä on ’hienoa’ ja mikä ’rumaa’ sähköä. Haluamme yksityisasiakkaidemme tietävän, ettei tämä keskustelu ole relevanttia heidän sähköntoimituksissaan”, Stefan Storholm sanoo.

Herrforsin sähköntuotannosta oli viime vuonna liki 2/3 uusiutuvaa sähköä, mikä riitti hyvin yksityisasiakkaille

Samalla ”vihreä” sähkö on silti monimutkainen asia (katso artikkeli Kompromissi totuudesta). Elektroneja ei voi sähköverkossa erotella niiden syntytavan mukaan. ”Vihreän” sähkön alkuperämerkintä voidaan hoitaa vain kirjanpitoasiana jälkikäteen sähkön tuottamisen jälkeen.

”Emme me eikä mikään muukaan sähköntuottaja voi luvata, että tietyn laitoksen sähkö menee aina tietylle asiakkaalle. Mutta voimme luvata, että sähkö on aina vihreää – poliitikkojen päättämien määritelmien mukaan – ja että se on normaalitapauksessa tuotettu paikallisesti”, Stefan Storholm sanoo.

Jos Herrforsin oma sähköntuotanto ei jossain tilanteessa riittäisi, yhtiö hankkii muualta ostamalleen sähkölle alkuperätakuut.

 
Mitä ajattelet siitä, että asiakkaat ymmärtävät sähkön alkuperämerkinnän usein väärin?
”Olen samaa mieltä Ruotsin energiaviraston edustajan Johan Malisen kanssa (katso artikkeli Kompromissi totuudesta) alkuperämerkinnän väärintulkinnan vaarasta, mutta se on poliitikkojen päättämä järjestelmä”, Stefan Storholm sanoo.

 
Jos joku Herrforsin asiakas ei halua uusiutuvaa sähköä, mitä pitää tehdä?
”Ilmoittaa siitä asiakaspalveluumme. Silloin toimitamme hänelle sähköä ilman alkuperätakuuta”, Stefan Storholm sanoo.

 
Miten Katternö-ryhmän muiden yhtiöiden asiakkaiden tulee toimia, jos hekin haluavat varmistaa saavansa uusiutuvaa sähköä?
”Ilmoittaa siitä oman yhtiönsä asiakaspalveluun. Koska Katternö-ryhmä on panostanut uusiutuvaan sähköntuotantoon, ryhmän kaikki yhtiöt pystyvät tarjoamaan uusiutuvaa sähköä.”

TEKSTI: Svenolof Karlsson KUVAT: Mats Sandström