Toimitusjohtaja Matti Asikainen ja tohtorit Juha Hartikainen ja Johanna Laukkanen esittelevät suunnitellun biojalostamon muutamia keskeisiä aineita.
Päivi Karjalainen

Miljardi-investointi synteettisiin polttoaineisiin

Kaikki raaka-aineet ovat paikallisia ja sähkökin paikallisesti tuotettua. ”Kuin oppikirjaesimerkki siitä, miten tuotetaan biopohjaisia polttoaineita”, kertoo Nordfuelin toimitusjohtaja Matti Asikainen Haapavedelle suunnitellusta miljardi-investoinnista.

Nordfuel, jossa Katternö Kraft on suurin omistaja, on vuosikausia suunnitellut Haapa­vedel­le bioetanolitehdasta. Suunnitel­mat ottavat nyt yhden askeleen eteenpäin, sillä ruotsalaisen Liquid Windin kanssa tehdään toteutettavuusselvitys e-metanolin tuotantolaitoksen rakentamisesta.

Nordfuelin toimitusjohtaja Matti Asikainen iloitsee yhteistyöstä ja kertoo, että yrityksestä tulee Suomessa edelläkävijä ja hyvä esimerkki kaikille muille, jotka haluavat panostaa sähköpolttoaineisiin. Tuotantolaitossuunnitelmat eivät koske pelkästään bioetanolia, vaan myös biokaasua, ligniiniä, puhdasta hiilidioksidia ja lannoitetta.

”Kaikille tuotteille on suuri kysyntä. Fossiiliset polttoaineet tulee korvata biopolttoaineilla sekä autoissa että vähitellen myös laivoissa ja lentokoneissa”, Asikainen kertoo.

Nordfuel on Kanteleen Voiman sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö, kun taas Katternö Kraft on Kanteleen Voiman suurin omistaja. Haapaveden vanha turvevoimalaitos saa nyt uuden elämän.

Bioetanolitehdas hyödyntää paikallisen puunjalostusteollisuuden puun ja hakkeen tuotantojätettä. Asikainen haluaa korostaa, ettei yhtäkään puuta kaadeta pelkästään Nordfuelin tuotantoa varten.

 

Tulevaisuuden tuotantomalli selviää tarkemmin, kunhan Nordfuel valitsee biojalostamolleen teknologian. Se tapahtuu vielä tämän vuoden alkupuolella. On selvää, että ligniiniä, jota oli alun perin tarkoitus käyttää tehtaan polttoaineena, voidaan käyttää muihinkin tarkoituksiin.

”Tutkimme mahdollisuuksia ligniinin jatkojalostukseen. Sillä on suuri potentiaali. Mitä enemmän jalostettuja tuotteita voimme valmistaa, sitä suurempi on lisäarvo elinkeinoelämälle”, Matti Asikainen sanoo.

Haapavedelle kaavaillaan merkittävää investointia. Bioetanolitehtaan lisäksi Puhuri, joka sekin on Katternö Kraftin pääomistuksessa, suunnittelee rakentavansa tuulivoimalan voimalaitoksen läheisyyteen. Tuulivoiman tarkoituksena on tuottaa tehtaalle sähköä. Ruotsalaisen Liquid Windin roolina on jatkojalostaa tuotteet.

Investoinnin arvo on yhteensä noin kaksi miljardia euroa, josta Nordfuelin osuus on noin puoli miljardia. Suunnitelman mukaan investointipäätös tehdään loppuvuodesta 2025. Tehtaan rakentamisessa kestänee muutama vuosi. Toisin sanoen tuotanto voidaan todennäköisesti aloittaa alkuvuodesta 2028.