Den årliga säkerhetsgranskningen av elnätet genomfördes i augusti, berättar Peter Nyman.
Karolina Isaksson

Årsgranskning tryggar säkerheten

Herrfors nät

Elbranschen har blivit betydligt säkrare, och en bidragande orsak är de årliga granskningar av elnätet som utförs av auktoriserade inspektörer. Även Herrfors Nät granskas, och i dessa årliga certifieringsbesiktningar fokuserar man på nybyggda elanläggningar av klass 3C.

”Det granskaren gör är att kontrollera att nya objekt rent mekaniskt och tekniskt är byggda enligt de standarder som finns, men också att skyddsavstånd uppfylls, att det finns nödvändiga märkningar och varningsskyltar samt att projektet och utrustning är korrekt dokumenterat”, säger nätchef Peter Nyman.

Årets granskning genomfördes i slutet av augusti, och han konstaterar att endast några mindre avvikelser hittades:

”Överlag klarade vi oss bra även denna gång.”

”De här rutinerna är viktiga ur säkerhetssynvinkel, både för oss som jobbar inom branschen och för våra kunder och allmänheten. Om allt är i ordning är det mindre risk för olyckor. I elbranschen finns generellt ett starkt säkerhetstänk. Vi jobbar alltid utgående från att trygga liv–hälsa–egendom, i den ordningen.”

Och faktum är att arbetet ger resultat, Peter Nyman påpekar att antalet elolyckor minskat betydligt jämfört med tidigare decennier. Utöver den årliga säkerhetsgranskningen görs vart femte år dessutom en periodisk besiktning av slumpvalda äldre komponenter i elnätet.