Nykarleby Kraftverks ekonomichef Pekka Siekkinen går i pension efter 17 år i huset. En av de saker han uppskattat mest är den fina gemenskapen med kollegerna.
Eva-Stina Kjellman

När siffrorna stämmer är Pekka nöjd

”Det är något med siffror som alltid har fascinerat mig, jag tycker om känslan när allt stämmer på sista raden.”

Nykarleby Kraftverks långvariga ekonomichef Pekka Siekkinen håller som bäst på att sy ihop fjolårets bokslut. För de flesta innebär nyåret en omstart, men för ekonomifolk handlar årets första månader om att paketera det gamla.

Förutom bokslutet är det deklarationer, rapporter och material inför bolagsstämman som ska fixas. Först när det är klart kan man börja se framåt.

Under sina 17 år i huset har Pekka Siekkinen fått vara med om mycket.

”Elbranschen har utvecklats snabbt, framför allt de senaste åren. Varje förändring och nya krav innebär mer jobb för oss på ekonomisidan, och därmed också större krav på kunnandet. I dag handlar en stor del av mitt arbete om uppföljning och rapportering till myndigheterna.”

Dessutom är Nykarleby Kraftverk en utmaning i sig – inom bolaget finns inte bara elproduktion, elförsäljning och eldistribution, utan även fjärrvärme, vatten och avlopp, alla med sina egenskaper.

Ett av de större projekt som han speciellt kommer ihåg är bygget av vattenkraftverket – under många år när bokslutet skulle formuleras sammanfattade han projektet med att ”kraftverket troligen blir klart under nästa år.”

”En av mina tidigare kolleger brukade alltid börja dagen med att fråga om alla har el, vatten och värme. Först när det var checkat började vi ta itu med dagens uppgifter. Det citatet är en bra beskrivning av vår uppgift.”

 

Pekka Siekkinen har alltid tyckt om siffror. Han gick först i dåvarande Handelsinstitutet och studerade vidare på Handelshögskolan i Åbo. Efter många år på samma tjänst hos Nykarleby församling och några år med eget företag kom han till Nykarleby Kraftverk år 2007.

Han beskriver sig som den gamla stammens bokförare som har mappar fyllda med papper på skrivbordet. Han tycker om att lära sig nya saker, men säger att han inte kommer att sakna rutinen med alla inloggningar.

”Säkerhetskraven i dag är helt annorlunda än när jag började. Utvecklingen i sig är bra, men jag ser fram emot att få ge över ansvaret åt nästa generations ekonomer, de som vuxit upp med det här.”

Egentligen är Pekka Siekkinen redan på övertid, hans pensionsdokument är daterat den 1 januari 2024, men han har lovat att vara kvar i huset tills föregående år är avklarat. När bokslutet är klart ska Pekka Siekkinen städa ur sitt rum för att ge plats åt efterträdaren Sofia Boman. Sedan väntar en tillvaro med mer tid för familjen, barnbarnen, huset, gårdsplanen och det lilla skogsskiftet.

”Jag skulle inte kalla mig skogsägare, men jag tycker om att röja och fixa spisved för husbehov. Och här i trakten hör det ju till att ha minst två motorsågar.”

Med fem barnbarn i Nykarleby, Vasa och Stockholm blir det också fler dagar på resande fot framöver.

”Jag ser fram emot att hinna stanna några dagar extra de gånger vi åker till Sverige.”

Pekka Siekkinen

  • Har sina rötter i Alahärmä, men har bott i Nykarleby sedan 1960-talet då hans pappa fick jobb här.
  •  

  • Bor i ett egnahemshus alldeles intill slagfältet vid Jutas, på samma område som hans barndomshem.
  •  

  • Familjen består av hustru, fyra vuxna barn och fem barnbarn

TEXT: Sonja Finholm