Har din österbottniska bakgrund betytt något för dig i din karriär?
Jag är tacksam att jag har den finländska skolan och utbildningssystemet i bagaget. Den finländska skolan gav ett mått av bred allmänbildning som varit till glädje och nytta, samtidigt som jag fick med mig att man måste vara beredd att jobba hårt, om man vill tränga djupare in i olika frågeställningar. Överhuvudtaget detta med rakhet, tydlighet och en beredskap att kavla upp ärmarna är sådant jag bär med mig från Österbotten.
En annan sak jag fått med mig är att öppenhet utåt, internationalism, öppnar nya möjligheter.
Kunde något göras som bidrar till att Österbotten är framgångsrikt även i framtiden
Exportindustrin är väldigt viktig för landskapet, så både från politiskt håll och från arbetsmarknadens parter borde allt göras som kan stöda att företagen är konkurrenskraftiga. I mitt nuvarande jobb har jag följt med de svenska avtalsförhandlingarna på nära håll och fått bevis för hur viktig företagens konkurrenskraft är. En särskild österbottnisk utmaning är infrastrukturen. Det måste vara enkelt och billigt att transportera både varor och människor till och från landskapet.
Ett område för förbättring finns i samspelet mellan det finska och svenska Österbotten. Man skulle på båda sidor vinna på att oftare korsa språkgränsen.
Vad betyder livskvalitet för dig?
I Stockholm är livskvalitet att få träffa många sorts människor i olika sammanhang och kunna vara med i sådant jag brinner för. Men en annan del av livskvaliteten är att åka hem till Larsmo och åka ut till sommarstugan på Hälsingön och njuta av lugnet över fjärden och veta att jag alltid har det stället med mig.