Brukar du handla närproducerad mat?Ole Björk, Purmo

Ja, jag tycker att man ska köpa så närproducerad mat som möjligt för att undvika långa transporter. Vi tror gärna att vi har de bästa och renaste livsmedlen, men de är inte nödvändigtvis bättre än den mat som produceras i andra länder. När jag varit utomlands, till exempel i Florens, har jag fått otroligt bra mat som har varit närproducerad.


Monica Mattjus-Sandström, Purmo

Ja, jag tycker att det är viktigt att folk köper inhemskt. Det ger arbete åt många yrkesgrupper, inte bara jordbrukare. Vi har egen gård med mjölkproduktion och ägg i mindre skala och därför vet jag vilken hård kontroll våra inhemska livsmedel går igenom. Jag köper apelsiner och andra frukter från utlandet först när vi tömt frysen på egna bär.


Johan Irjala, Jakobstad

Ja, det finns så bra baslivsmedel, som lök, potatis och morot från närregionen. Vi köper dem ibland från Reko, direkt av odlaren. I år har vi inte odlat annat än ogräs i trädgården, men tidigare år har vi kunnat skörda lite egna grönsaker. Smaken är bättre på färska livsmedel som inte blivit industriellt förpackade.


Gurli Helantie, Jakobstad

Ja, i synnerhet grönsaker och frukter ska vara inhemska. Den här årstiden köper jag finländska äpplen, trots att de utländska är billigare. Jag läser också det finstilta på köttförpackningarna, för att köttet kan ha ett annat ursprungsland trots att det finns en finländsk flagga på förpackningen.


BILDER: Karolina Isaksson