Oroar du dig för en dyr elvinter? 

Mika Pinola,
 

Alavieska

Det har blivit lite av en hysteri i medierna, men visst kommer det att kännas. Vi bor i ett radhus, byggt på 1980-talet, som inte är så välisolerat. Vi kommer I vinter säkert att elda mer än vanligt i spisen för att hålla nere på elförbrukningen. I övrigt finns det inte så mycket vi kan göra. Man måste ju duscha och laga mat. Husbolaget har en tvättstuga där vi matar in mynt och tvättar kläder. 

Annikki Sipilä,
 

Alavieska

Det pratas ju varje dag på nyheterna om elpriserna och jag funderar en hel del på möjligheterna att minska på elförbrukningen. Det blir att elda i spisen varje dag, sänka inomhustemperaturen och bada bastu mer sällan. Lyckligtvis finns det yllesockor och tröjor att ta till. Jag håller också koll på bensinpriserna och har märkt att det kan skilja kännbart mellan olika bensinstationer.

 

Lilja Läspä,
 

Nedervetil

Det märks att det finns en allmän oro i samhället, men jag har än så länge inte ändrat mina vanor. Jag använder el bara till sådant som verkligen behövs och vet inte riktigt hur jag själv skulle kunna dra ner på min egen elförbrukning. Jag använder el till att ladda datorn och mobilen och för belysning förstås. Kanske det ändå finns en del sparmöjligheter, som att släcka lamporna när man går ur rummet. 

Robert Gleisner,
 

Nykarleby

Jag funderar mycket på elpriserna, eftersom jag håller på att köpa hus. Kommer det ytterligare kraftiga höjningar, blir det kämpigt. Huset värms med olja, som inte heller är billig just nu. Jag har funderat på att installera bergvärme, men det är en stor investering och ett sådant system drar ju också el. Det är viktigt att inte förhasta sig i ett så stort beslut. Bastun med elkamin kommer jag hur som helst att kasta ut och bygga en vedeldad bastu på gården.


BILDER: Karolina Isaksson