Hur påverkar världs­läget din vardag?



Ulf Johansson

 

Ulf Johansson,
 

Oravais

”Jag tycker att det är bedrövligt att följa med nyheterna och ibland funderar jag vart vi riktigt är på väg. Jag har ett barnbarn som bor i Malaga i Spanien och där har det varit nästan olidligt hett i sommar. Så visst påverkas vi. Samtidigt är det svårt att veta vad man ska göra som enskild medborgare. Jag kunde förstås ha tagit cykeln i stället för bilen till butiken i dag – där får jag bättra mig.”



Ida Enbacka

 

Ida Enbacka,
 

Nykarleby

”Egentligen påverkar det inte alls så mycket – förutom att priserna på det mesta gått upp. Jag tycker att det märks mest på matpriserna, allt har blivit så dyrt. Annars är det nog mest att man läser om det i tidningen. Våra barn är så pass små, så med dem behöver jag ännu inte ta upp så svåra saker.”





Tarja Läspä

 

Tarja Läspä,
 

Vetil

”Kriget i Ukraina är väldigt oroväckande, och jag märker att jag tänker på det en hel del. Jag följer också med nyheterna i både radio och tv varje dag. Här på hemmaplan är det förstås de stigande priserna som bekymrar. Maten har blivit märkbart dyrare och jag tänker framför allt på mina barn och deras familjer som har huslån.”



Jim Snellman

 

Jim Snellman,
 

Pedersöre

”Jag jobbar som lastbilschaufför, så det jag funderar mest på just nu är diskussionen om nya bränslen och hur det kommer att påverka branschen. Min åsikt är att dieseln än så länge är överlägsen – åtminstone för tyngre trafik. Elbilar är en del av framtiden, men ännu är allt så osäkert. Att tillverka elbatterier kräver mycket resurser och vad händer med dem när de är förbrukade?”


BILDER: Eva-Stina Kjellman