Viktiga frågor
En gång rymde en hund från en hundgård med tre hundar.
”Jag lät Nemo först lukta på de två hundarna inne i inhägnaden, därefter på spåren i hundgården och runt omkring inhägnaden. Sedan fick Nemo markera de två hundarnas dofter, varefter han for i väg för att hitta också den tredje hunden.
På ett år har Nemo och Petri hittat närmare 60 hundar. Så gott som dagligen får Petri samtal av oroliga människor som tappat bort sina fyrfota vänner.
Vad vill du då veta av ägarna?
”Först frågar jag när hunden rymt. Det är viktigt att veta hur färska spår det är frågan om. Det idealiska är om hunden varit på rymmen i bara 1–3 dagar.”
Ofta väntar människor för länge innan de meddelar om sin bortsprungna hund. Vissa försöker använda sina egna hundar till spårningen, hundar som inte har utbildats för att spåra. Det krånglar ofta till saken genom de nya spår och lukter som då sprids.
Petris andra fråga är varför hunden har sprungit bort. Har den kanske följt sin jaktinstinkt? Har den sprungit efter en räv eller hare?
”För jakthundar håller jag en gräns på tre dagar från dagen från försvinnandet. Oftast återvänder jakthundarna själva innan de tre dagarna gått. Efter det är det dags att ge Nemo ett uppdrag.”
”Om hunden till exempel har blivit skrämd av raketer under nyår, fått en stöt av ett elstängsel eller varit nära att bli påkörd av en bil, är det däremot viktigt att genast påbörja eftersökningen. Skrämda hundar, speciellt famnhundar, springer oftast som huvudlösa höns utan uppfattning om riktning. Och de kan hinna långt”, säger Petri.
Som tredje sak frågar han vilket kön hunden har och om den är kastrerad.
”Nemo urinerar alltid på en okastrerad hanhunds urin. Gäller det urin från en tik eller en kastrerad hanhund har Nemo ett annat luktbeteende.”
Det är bra också att veta i vilken sorts terräng hunden har sprungit bort och när den senast sågs. Petri vill även ha signalement på hunden, men frågar inte desto närmare om utseendet. Han vill veta om hunden är aggressiv mot människor eller hundar.
Slutligen ber Petri om dofter som härstammar från hunden. Bra doftkällor är halsband, leksaker och liggunderlag. Det räcker om Petri torkar liggunderlaget med en i övrigt doftfri ansiktshandduk för att få ett “doftprov”. Handduken lägger han i en påse och tar med på spårningen.
Nyttomotion
Det händer att Petri och Nemo söker hundar ända uppe i Lappland, men mestadels rör de sig i Österbotten.
Varför söker du efter just hundar?
”Det är så intressant, och jag vill gärna hjälpa till att hitta en försvunnen familjemedlem. Både Nemo och jag är ivriga och motiverade, sökandet ger oss en gemensam utmaning. Och vi får vistas i naturen och får motion. Då Nemo en gång skadade tassen på en glasbit och måste återhämta sig utan promenader i fyra veckor, gick jag upp tio kilo i vikt.”
Men den gången använde Nemo nosen ändå. Duon for ut med skåpbil för att leta efter en schäfervalp.
”Bilens skjutdörr fick stå öppen. Jag band Nemo med sele, så han inte skulle falla ut. Nemo låg på bilgolvet och fångade upp de lukter som fanns i luften. Jag körde sakta i den riktning dit Nemos nos pekade. Det fungerade, valpen hittades.”
Vilken sorts terräng är mest utmanande?
”Tätorter, där Nemo kan behöva springa långa sträckor på asfalt. Trafiken stör och faror lurar. Det finns många olika slags lukter. De tråkigaste fallen är då hundar hittas döda. Om spåren plötsligt upphör, kan det bero på att hunden har stulits och förts bort i bil. Alla sökuppdrag slutar tyvärr inte lyckligt”, berättar Petri.