Hur använder du AI i vardagen?



Teemu Saari

 

Teemu Saari,
 

Merijärvi

”Så lite som möjligt. Jag har helt enkelt ingen tilltro till den nya tekniken. För mig är det viktigt att vi i stället håller fast vid traditionella värderingar och trosuppfattningar och litar på oss själva, speciellt när det handlar om barn och uppfostran. Den största faran med AI är att tekniken tar våra jobb och förstör den sociala interaktionen oss människor emellan.”


Henna-Mari Heikkinen

 

Henna-Mari Heikkinen,
 

Kalajoki

”Egentligen inte alls, är mitt spontana svar. Men när jag tänker efter så kollade jag just Facebook i min smarttelefon, det är väl AI? Egentligen är jag inte så intresserad och kan inte heller speciellt mycket om den nya tekniken. Men vet du vad, nu kom jag på en sak till – vi har ju en dammsugarrobot hemma, Albert. Han är minsann en intelligent vardagshjälte.”




Anna Esberg

 

Anna Esberg,
 

Ytteresse

”Jag är lite tudelad till tekniken. Jag har förstås en smarttelefon och tycker att det är smidigt att använda tjänster som Päikky och Wilma för att hålla koll på info från dagis och skola, men ibland när barnen sitter med sina skärmar kan jag tycka att det blir för mycket, att skärmarna och tekniken tar bort tid och fokus från annat.”


Tommy Isaksson

 

Tommy Isaksson,
 

Nykarleby

”Jag lät just ChatGPT översätta en text från svenska till finska på jobbet. Det var en ganska kort text som jag snabbt behövde få ut. I sådana fall tycker jag att ChatGPT fungerar riktigt bra, men visst behöver man alltid kolla innehållet och kanske justera vissa saker innan man publicerar.”


BILDER: Eva-Stina Kjellman