Kommer du ihåg din första mobiltelefon?



Mika Kurikka, Vetil

 

Mika Kurikka,
 

Vetil

Jag köpte min första mobiltelefon 1995, en stor och klumpig Ericsson. Jag använde mobilen för att ringa, men på den tiden tog batteritiden slut efter ett samtal. Numera köper jag ny telefon sådär vart tredje år, det är ungefär så länge de håller. Jag behöver mobilen dagligen i jobbet. På fritiden använder jag den mest för att läsa nyhetsrubriker.



Lea Wishart, Vetil

 

Lea Wishart,
 

Vetil

Ja, det var en tegelsten från Nokia. Det måste ha varit 1998, jag studerade i Ryssland och skaffade mobilen för att kunna hålla kontakten med mina hemtrakter. Då använde jag mobilen för att tala och skicka meddelanden. I dag skulle det vara svårt att klara vardagen utan mobil. Mest använder jag den för nyttoändamål, som jobb och att hålla kontakt med skolan genom Wilma.





Kerstin Strengell, Nykarleby

 

Kerstin Strengell,
 

Nykarleby

Ja, det var en Motorola med utdragbar antenn. Då handlade det bara om telefonsamtal, men i dag behöver jag mobilen för allt. Jag håller kontakt med släkt och vänner, betalar räkningar, lägger upp bilder på Facebook. Jag har alltid varit ivrig att lära mig nya saker och det gäller också mobiltelefonen. Om man bara vågar bläddra i menyer och testa olika appar, så får man stor nytta av mobilen.



Alex Sikkilä, Nykarleby

 

Alex Sikkilä,
 

Nykarleby

Ja, den fick jag när jag fyllde tio år, en Nokia Lumia, modellen som alla jämnåriga ville ha på den tiden. Jag satte in telefonnummer som jag tänkte att jag skulle ha nytta av och laddade ner appar med spel. I dag använder jag mobilen mest för sociala medier. Veckorapporten över skärmtid visar att jag använder mobilen 4 timmar per dygn i snitt, men i det ingår också arbets- och skoluppgifter.


BILDER: Karolina Isaksson