Mannen som talar lakota

Nio böcker
Rani Anderssons hustru Saara Kekki disputerade nyligen, även hon inom området Nordamerikaforskning.

“Vi är två människor inom samma område och det är en klar fördel att båda har likartade intressen, inte minst med tanke på samarbetet.”

Själv har Rani tillsammans med andra sakkunniga skrivit eller redigerat nio böcker om Nordamerika.

“Finländsk litteratur om indianer har haft stora framgångar i USA. Verk av ett tiotal finländska forskare finns på marknaden. I Finland kan man hitta böckerna i bibliotek och bokhandlar i både finsk och engelsk version”, berättar han.

 

Expert i tv
Rani säger sig alltid ha varit blyg.

“Men det hjälps inte, är man tvungen att tala inför 200 människor eller medverka i tv som sakkunnig, så är det bara att ta tjuren vid hornen.”

Många har kanske sett Rani i tv. I allmänhet har han kommenterat USA:s ursprungsbefolkning och politik.

“Man kan inte tala om ursprungsbefolkningen om man inte förstår politiken i USA. Och man kan inte tala om politik om man inte har kunskaper om landets historia och kultur.”

För en tid sedan kunde man se Rani kommentera USA:s mellanval i tv. Han har inte mycket till övers för den politik som Donald Trump driver. “Trump beter sig inte som en president.”

“Under Obamas tid genomfördes många positiva reformer. Till exempel stärktes relationerna mellan regeringen och olika indianfolk. Man stiftade lagar som förbättrade hälsovården och kvinnors ställning och man lyfte fram betydelsen av att stävja klimatförändringen. Med Trump har dessa reformer upphävts eller urvattnats”, sammanfattar Rani.

Hur känns det att vara med i tv?

“Tja, egentligen är det riktigt trevligt. Är det direktsändning, så gäller det förstås att hålla tungan rätt i mun och inte vräka ur sig vad som helst, som jag ibland kan göra.”

 

Hundratals folkgrupper
Under femhundra år av erövringar har spanjorer, engelsmän, fransmän, kanadensare och nordamerikaner inte lyckats utrota Amerikas indianer. I dag torde indianernas antal i USA vara omkring fem miljoner, representerande 575 olika indianfolk. Indianbefolkningen i Kanada uppgår till cirka två miljoner och representerar 600 olika folkgrupper.

Ekonomiskt är indianerna i dag en viktig grupp, inte minst i kraft av att 55–65 procent av de ännu inte exploaterade malm- och energitillgångarna ligger på områden som tillhör indianerna. Samtidigt inbjuder detta till konflikter.

Ett exempel är ett av de första presidentdekret som Trump undertecknade, i januari 2017, gällde godkännandet av arbetet med oljeledningen Dakota Access. Oljeledningen passerar nära Standing Rock Sioux-stammens reservat och en del av ledningen hotar begravningsplatser och viktiga kulturella platser.

Hur kunde ursprungsbefolkningens liv förbättras?

“Hela systemet borde förändras. Åtminstone borde man förändra lagstiftningen, så att indianerna skulle ges fler alternativ både i och utanför reservaten. I dag är fattigdom, alkoholism och dess följdverkningar, som närståendevåld, tyvärr vanligt förekommande.”

“Men framsteg har gjorts. Ursprungsbefolkningens identitet är starkare än för 20 år sedan, och det beror främst på att man gjort insatser för att återuppliva det egna språket och den egna kulturen”, förklarar Rani.

 

Inget särskilt ord för naturen
Vad kan vi lära oss av ursprungsfolken?

“Det låter kanske stereotypt, men nog är deras gemenskap och familjevärden och omsorgen om varandra något som vi kunde ta lärdom av. Också förhållandet till naturen är helt annorlunda än i västvärlden, med all den rovdrift som pågår här. Det handlar om en helt annan världsbild där människan är en del av naturen, inte skapelsens krona som har rätt att utnyttja
naturen för sitt eget syfte.”

“Det här ska inte tolkas som att indianerna eller andra ursprungsfolk skulle ha något mytiskt förhållande till naturen eller att de skulle dyrka naturen. De har bara en annan uppfattning om världen än vad vi i västvärlden har.” “Största delen av Nordamerikas ursprungsbefolkning har inte ens ett ord för naturen, utan allt är en del av en större
helhet.”

Rani nämner några besök som indiankvinnor gjort i Finland. Vad de särskilt fäste uppmärksamhet vid var vårt rena vatten.

“Kanske för att det allra heligaste för indianerna är Moder Jord, som ju kvinnorna representerar. Många ursprungsfolk är också matrilinjära, det vill säga släktskapet räknas endast genom kvinnor.”