Med världen som arbetsplats

Batterierna laddas

Några veckor senare befinner sig hela familjen äntligen under samma tak i Österbotten. Det är kalasläge, ett av sällsynta tillfällen som vanligen inträffar bara till jul och om sommaren.

 

Hur känns det att vara hemma igen efter så lång tid?

”Bra förstås. Det är det här man längtar efter i utlandet, normalt familjeliv”, förklarar Bo.

”I början, när vi ses efter lång bortavaro, söker varje familjemedlem så att säga sin plats. Var och en har sitt eget sätt som de andra på nytt måste vänja sig vid. Till vårt sommarfirande i Finland hör för övrigt släktumgänge och mycket jordgubbstårta och kaffe i muntert lag. Det är mycket av en fest.”

 

Vad annat hinner ni göra under sommaren?

”Vi laddar batterierna. Njuter av varandras sällskap. Lagar god mat. Mat är viktigt för oss, egentligen en hobby för hela familjen”, berättar Bo.

Monika och Bo gillar också att pyssla i trädgården både hemma och på stugan.

”Vi joggar och jag yogar”, tillägger Bo.

Elias, som har lagt beslag på uthuset för sommaren, gillar att bada bastu.

”Utomlands längtar man alltid efter finsk bastu. Någon annanstans får man ju inte slänga vatten på ugnen”, säger han.

 

Live with it and move on!

Bo är hemma från Nykarleby, Monika från Terjärv. De blev bekanta medan de studerade internationell juridik och mänskliga rättigheter i Åbo.

”Vi intresserade oss bägge för internationell barnhjälp. Vi längtade ut i världen. Vi ville se olika kulturer”, förklarar Bo.

Och mycket har de fått se och uppleva. Familjen har hittills bott i fyra världsdelar och i otaliga länder. Två av barnen har dubbelt medborgarskap. Emma föddes i Finland, Lisa i USA och Elias i Thailand.

Emma menar att hon och hennes syskon är så kallade third world kids.

”Vi är barn som levt en del av vår barndom i en annan kultur eller i ett annat land än det som våra föräldrar kommer ifrån”, säger Emma.

En direkt översättning av begreppet third world kid vore ”barn från tredje världen”. Wikipedia anger den mångtydiga termen ”kappsäcksbarn”. Sådana barn är från födseln verkliga världsresenärer. De har en stor del av livet följt sina föräldrar till olika länder till exempel för deras arbetens skull.

”Jag tycker att vi är en helt vanlig familj som bara flyttar ofta. Vissa människor tycker att det är cool att flytta till andra länder, men för oss är det helt enkelt a fact of life. Det är förstås alltid trist att ta farväl av kompisar inför en flytt”, säger Emma och fortsätter:

”Våra vänner är i stor utsträckning third culture kids, eftersom vi förstår varandra bäst.”

Många sociologer menar att en typisk medborgare i framtiden kommer att vara fostrad i en tredjevärldskultur.