Normalt resultat för 2023

Efter det exceptionella året 2022, med rekordresultat för Herrforskoncernen, blev år 2023 en återgång till mer normal nivå. Omsättningen låg på 257 miljoner euro, jämfört med 334 miljoner euro 2022.

Orsaken är främst en normaliserad elmarknad och lägre elproduktionsvolym. Under 2022 gick koncernens anläggningar under långa perioder på full kapacitet och elpriset låg på historiskt höga 154 €/MWh. För 2023 var medelpriset 56 €/MWh.

Koncernens rörelsevinst 2023 uppgick till 26,5 miljoner euro, vilket Herrfors vd Roger Holm ser som en utmärkt nivå med tanke på den normaliserade elmarknaden.

”Under året höjde vi priset endast marginellt på Herrfors elprodukter. Tack vare priset och Herrfors allt starkare varumärke, fick vi tusentals nya elkunder under året, vilket även avspeglas i rekordhög försäljningsvolym”, säger han.

Via koncernens intressebolag Puhuri togs i fjol två vindparker till i bruk i Kannus och Haapavesi. Investeringarna inom koncernen uppgick till 27 miljoner euro, varav en stor del gick till att förstärka regionnätet för att ta emot mer vindkraft.

Utvecklingen 2024, med allt lägre marknadspriser på el, tyder på att ett betydligt sämre årsresultat är att vänta än under de senaste åren.