Påståenden och fakta i klimatfrågan

Vad IPCC:s rapport säger

Den vetenskapliga delen av IPCC:s senaste rapport (2013) kommer efter genomgång av det aktuella forskningsläget vad gäller tropiska cykloner i framtiden till de här slutsatserna – den första för perioden fram till 2050, den andra för perioden 2050–2100.

“There is low confidence in basin-scale projections of changes in the intensity and frequency of tropical cyclones (TCs) in all basins to the mid-21st century.” (s. 956, kapitlet “Near-term Climate Change: Projections and Predictability”)

Här sägs alltså att de projektioner som gjorts för tropiska cykloner i alla aktuella havsområden fram till mitten av det här seklet visar låg konfidens vad gäller förändringar i intensitet och frekvens.

“… clearly detectable increases may not be manifest for decades to come. […] the predicted increases in the frequency of the strongest Atlantic storms may not emerge as a statistically significant signal until the latter half of the 21st century…” (s. 1250, kapitlet “Climate Phenomena and their Relevance for Future Regional Climate”)

Här sägs i den första utsagan att en ökning (av tropiska cykloner) som går att detektera tydligt inte torde uppträda under de närmast kommande decennierna. I den andra utsagan sägs att någon statistiskt urskiljbar ökning av frekvensen av de starkaste atlantiska stormarna inte torde kunna urskiljas förrän under senare delen av seklet.

Eventuellt kan de starkaste stormarna alltså bli något fler 50 eller 100 år framåt i tiden. I media ges återkommande plats åt påståenden att stormarna redan i dag blivit värre på grund av klimatförändringen.

Vad är Katternös hållning i klimatfrågan?

Koncernens vd Stefan Storholm svarar så här:

”Vi tar frågan på största allvar. Klimatfrågan är central när politikerna utformar energipolitiken. Både vi som branschaktör och politikerna gynnas av ett mångsidigt och kvalificerat beslutsunderlag. Det är en anledning till att vi i vår tidning gärna lyfter fram fakta och synpunkter som de traditionella medierna försummar eller väljer bort.”

”Vad gäller Katternös investeringar har vi från en miljösynpunkt ofta varit föregångare, till exempel i fråga om biomassa och vindkraft. Ser man till andelen förnybar energi i energimixen ligger vi långt över genomsnittet i Finland. Vi har parallellt en ambition att bidra till ett starkt lokalsamhälle och har därför strävat till att bli oberoende av energitillförsel utifrån.”

”Tyvärr underskattar man i debatten ofta att ett samhälle som ska vara hållbart och ha utvecklingskraft måste kunna lita på att el och värme finns till hands på trygga och konkurrenskraftiga villkor.”

TEXT: Svenolof Karlsson, Jarl Ahlbeck