Anna Parikkas första jobb som astrofysiker efter den akademiska karriären var ombord på NASA:s flygande forskningsstation SOFIA. Det blev ett steg in i ett forskningsområde som bokstavligen är oändligt stort.
Privat

Rymden är Annas arbetsfält

Som barn bjöds Anna Parikka på frystorkad astronaut­glass hämtad direkt från rymd­centret i Houston. I dag arbetar hon som rymdingenjör med att skapa satellitbaserad internetuppkoppling över hela jordklotet. Att ständigt lära sig nytt och att verkligen få använda kunskaperna är drivkraften hos den i dag tiospråkiga Anna.
Vi kommer att se nya banbrytande system. Men exakt vad det blir vet vi inte än.

 

Anna Parikka

Mycket av det vi dag tar för givet har sin början i rymdforskningen, konstaterar Anna Parikka.
Bild: Privat

 

Ibland kommer verkligheten emot. Trots att Anna Parikka arbetar på det globala kommunikationsbolaget Oneweb har hon svårt att få uppkopplingen hemma hos sig att fungera som den ska. Här i det lilla samhället Bluemont i Virginia, USA, finns ingen fiberkabel, bara en hyfsat dålig telefonlinje med 4G.

”Vänta lite, jag måste koppla upp mig via telefonen, och byta rum”, säger hon.

Efter lite justeringar kan vi äntligen prata utan avbrott på linjen. Om henne, om astrofysiken och om den akademiska karriären som ledde till ett jobb på NASA:s rymdprojekt SOFIA och vidare till hennes nuvarande roll som Spacecraft Subsystem Engineer på Oneweb, företaget som via hundratals små satelliter vill ge alla en möjlighet att vara uppkopplade till Internet – oavsett var på jordklotet de befinner dig.

”Vi har precis skjutit upp ett tiotal nya satelliter och har nu omkring 500 i rymden. Målet är att vi till sommaren ska ha 700 satelliter i omlopp”, säger Anna Parikka.

Onewebs slogan lyder Space is the future for communications on earth, rymden är framtiden för kommunikationen på jorden. Syftet är att skapa ett globalt kommunikationssystem, en infrastruktur som drivs från rymden och som möjliggör internetuppkoppling med hög hastighet över hela jordklotet, också i polarområdena, i u-länder och på andra ställen som hittills inte varit så intressanta för kommersiella aktörer.

Medan den Elon Musk-grundade konkurrenten SpaceX med dess satellitnätverk Starlink riktar in sig mot vanliga konsumenter, fokuserar Oneweb mera på business to business. Satelliterna stöds av ett nätverk av globala stationer och terminaler som ska garantera en snabb och förmånlig kommunikation.

 

Det mesta med rymden är stort och knappt greppbart, men Onewebs mikrosatelliter är precis som namnet säger verkligen små. Anna Parikka måttar med armarna och visar att satelliterna inte är mer än en meter höga.

”När de väl kommit i omlopp vecklar de ut antenner med solpaneler, så uppe i rymden är de cirka tre meter i omkrets”, säger hon.

En viktig sak med mikrosatelliterna är att de kretsar runt jorden på relativt låg höjd, cirka 1 500 kilometer. Den låga höjden minskar fördröjningen i signalöverföringen, men innebär samtidigt att det behövs en stor mängd satelliter för att uppkopplingen ska fungera.

Onewebs värderingar handlar mycket om ansvar, om att inte lämna några bestående spår efter sig i rymden.

”Vi har arbetat mycket med att ta kontroll över den process som följer efter att satelliten levt ut sin tid. När batteriet är förbrukat används drivningssystemet till att förstöra enheten, den brinner helt enkelt upp i atmosfären och lämnar inga spår efter sig – vare sig i rymden eller på jorden.”

Anna och henne kolleger är väl medvetna om allt skrot som svävar runt i rymden, och för hennes egen del känns det viktigt att jobba med projekt som inte ytterligare förvärrar situationen.

Företagets huvudkontor finns i dag i London – för tillfället finns projektets största finansiärer i Europa. Anna Parikka jobbar på den betydligt mindre enheten strax utanför Washington DC, cirka 45 minuter från hemmet i Bluemont.

”Det jag uppskattar med Oneweb är att vi har ett väldigt europeiskt arbetssätt. Organisationen är platt och när chefen kommer in småpratar han med alla. Så fungerar det inte i amerikanska bolag. Det är också skönt att ha kolleger präglade av europeiskt tänkande.”