Tre frågor…

Titti Hammarling

Titti Hammarling är Managing Partner i Sverige och Global Head of Board Services för AIMS International, en rekryteringsorganisation inom Executive Search, Board Services och Talent Management verksam i över 50 länder.

 

Vad betyder Österbotten för dig?

Jag föddes i Gävle men har vuxit upp i Tjöck och Kristinestad efter en kort inledande sejour i Oravais. Mina föräldrar kom båda från norra Österbotten – pappa (släktnamn Björklund) från Markby och mamma (Nyman) från Oravais. Jag studerade vid Åbo Akademi och flyttade sedan till Stockholm.

Österbotten har gett mig en stark identitet både språkmässigt, kulturellt och mentalt. Det är så tydligt att det är därifrån jag kommer och att det är där som mina släkttrådar kan nystas. Där finns en företagsamhet och en samhörighet som jag värderar högt. Landskapet och havet har skapat en längtan i mig. Jag reser hem när jag reser dit, men i dag också hem när jag reser därifrån.

 
Vilka krav ställs i dag på dem som rekryteras till ledande positioner?

Det är så klart svårt att generalisera, för varje ledaruppdrag har sitt sammanhang, sina specifika utmaningar och förutsättningar. Allt mindre kan man dock falla tillbaka på en befattning, utan behöver kunna leda andra av egen personlig kraft och förmåga. Detta i en tid med stor osäkerhet och digital transformation.

Att just förstå sammanhanget ser jag som extra viktigt. Exempelvis att se sitt eget uppdrag i förhållande till ägare, styrelse och ledning. Samsyn, samspel och samverkan dem emellan är ofta helt avgörande för att en framgång ska vara långsiktig och hållbar.

Sedan behöver en ledare kunna se möjligheterna för den egna verksamheten och för det egna ledarskapet. Det krävs stark drivkraft och motivation från personen i fråga och priset man får betala kan vara mycket högt. Samtidigt är det enormt givande att lyckas i sitt ledarskap, vare sig det är i en liten verksamhet eller i en global koncern.

 
Vad är livskvalitet för dig?

Att få bo som jag gör – med min man på en liten ö i Stockholms skärgård, mitt i den stora farleden mot Finland. Att därifrån kunna båtpendla till kontoret i Gamla stan. Havet, himlen och naturen ger balans och återhämtning. Livskvalitet är vidare att umgås, måla, utvecklas, lära nytt och att träna minst en timme om dagen.