Tre frågor…

Linda Björk, Head of Change Management, Global Digital Transformation, Ericsson, Stockholm. Uppvuxen i Jakobstad, ekonomie magister från Hanken, Helsingfors.

Linda Björk, Head of Change Management, Global Digital Transformation, Ericsson, Stockholm. Uppvuxen i Jakobstad, ekonomie magister från Hanken, Helsingfors.

 

Vad betyder Österbotten för dig?

Österbotten och Jakobstad innebär alltid att vara hemhemma, trots att jag bott över femton år i Helsingfors och fem år i Stockholm. En plats där jag kopplar av och samlar energi tillsammans med familj, släkt och vänner, vare sig det är vid havet eller i skidspåret.

Även om jag till vardags arbetar på ett globalt börsbolag ligger företagande och familjeföretagande mig varmt om hjärtat. Jag fascineras ständigt över företagarandan, innovationsrikedomen och can-do attityden i Österbotten.

 
Vad är viktigt i ditt arbete just nu?

Trots att min arbetsgivare är ledande inom 5G och IoT är vi precis som många andra företag, organisationer och myndigheter mitt uppe i en digital transformation som inte bara handlar om att implementera digitala verktyg, utan också om att lära sig nya sätt att arbeta och att skapa framtidens teknologi tillsammans med våra kunder.

Som ansvarig för en global organisation är det mitt ansvar att skapa en vision, en känsla av samhörighet och engagemang inom mitt team, så att de i sin tur kan driva förändring bland Ericssons 100 000 medarbetare. Vi behöver arbeta agilt nära slutanvändaren, fail fast och lära oss under resans gång, och våga driva förändring även om det är tufft.

Den fjärde industriella revolutionen öppnar upp otroliga möjligheter även för österbottniska företag att spela på de stora arenorna. Här behöver vi gemensamt i Österbotten se till att vi ligger i framkant.

 
Vad är livskvalitet för dig?

Efter den här våren och flera covid-år har livskvaliteten och tryggheten i Norden fått en helt ny betydelse. På ett personligt plan är livskvalitet just nu att ta ett dagligt morgondopp och ha naturen bakom knuten mitt i storstadens puls.

Livskvalitet innebär också en nära relation med familj, vänner och släkt i Österbotten, i Svenskfinland och i andra delar av världen, vilket möjliggörs tack vare investeringar i digital infrastruktur. Ibland behöver vi påminna oss om att våra nära och kära endast är ett videosamtal bort. Pandemiåren lärde oss att det går alldeles utmärkt att ta en promenad på varsitt håll med någon 500 kilometer bort.