Var skulle du vilja ha mer – eller mindre – artificiell intelligens?Marja-Liisa Ketola, Kortesjärvi

Jag har både robotdammsugare och robotgräsklippare hemma och är nöjd med dem, men jag kommer inte på någon annan hushållsmaskin som skulle kunna fungera med AI. Det talas om att artificiell intelligens kommer att ta arbetsplatser av människor och det är ingen bra idé. Maskiner kan inte ersätta mänsklig värme.


duvi_180419_0225_webb

Tommi Ekola, Alahärmä

Det finns mycket inom lantbruket som kunde utvecklas med artificiell intelligens. Jag läste nyligen att det finns robotar som kan sköta om allt från ogräsbekämpning till sortering av potatis. Om tekniken kan sköta tunga arbetsuppgifter billigare och effektivare, tycker jag att den ska användas och vidareutvecklas.


Rabbe Söderlund, Jeppo

Jag har en robotgräsklippare som jag är mycket nöjd med, men jag vill inte ha artificiell intelligens överallt. Risken är att det blir komplicerat att använda och svårt att reparera när något kraschar. Jag tycker inte att kylskåpet och kaffekokaren i mitt kök behöver kommunicera med varandra, den biten kan jag sköta själv.


duvi_180518-1_0051_webb

Sanna Englund, Kortesjärvi

Spontant kommer jag att tänkta på min arbetsplats, där vi ibland får springa efter åldringar som smiter ut genom ytterdörren. Vi kanske kunde ha ett system med artificiell intelligens som känner igen alla som passerar dörren och larmar genast någon är på rymmen. Det skulle underlätta min och mina kollegors arbetsbörda.