Ruotsin kantaverkko-operaattori Svenska Kraftnät (Svk) varoittaa, että Etelä-Ruotsin sähkönkäyttäjillä on talvella ”todellinen irtikytkennän vaara”. Näin siitä huolimatta, että sähköntuotantoa on vuoden aikana jatkuvasti lisätty.
Syynä on, ettei Ruotsi voi Svk:n mukaan luottaa tuontisähköön yhtä paljon kuin ennen.
”Ruotsi on tavallisena talvena riippuvainen tuontisähköstä 36 tuntia tehontarpeen ylläpitämiseksi. Mutta nyt kun tarvitsemme eniten tuontisähköä, sitä ei välttämättä ole saatavilla. Olemme siirtyneet matalasta riskistä todelliseen, mikä tarkoittaa, että voimme joutua talvella kytkemään irti sähkönkäyttäjiä”, selitti 31. elokuuta Erik Ek, Svk:n strateginen käyttöpäällikkö.
Ek joutui vielä samana päivänä antamaan uuden lausunnon sen jälkeen, kun Ringhals 4 -ydinreaktorin paineistin vioittui huoltotöissä, minkä seurauksena reaktoria ei pystytä näillä näkymin käynnistämään uudelleen ainakaan viiteen kuukauteen.
Jos Ringhals 4 on poissa käytöstä koko talven, arvioidaan Ruotsin tuontiriippuvuuden kasvavan 149 tuntiin.
”Onneksi Ruotsin sähkövoimajärjestelmä on osa eurooppalaista sähköjärjestelmää. Eri maissamme on erilaisia voimanlähteitä, jotka täydentävät toisiaan. Nyt naapurimaissamme on kuitenkin hyvin kiristynyt toimitustilanne maailmanlaajuisten tapahtumien takia”, Ek lisää.
Jos Euroopan sähköntuotanto supistuu huomattavasti Ruotsin naapurimaissa, vaikuttaa tämä niin Ruotsiin kuin myös Suomeenkin, joka on usein riippuvainen ruotsalaisesta tuontisähköstä.
”Tiettyjen mahdollisten skenaarioiden analyysit osoittavat selkeästi, ettemme Ruotsissa saavuta eurooppalaisen lainsäädännön mukaista luotettavuusstandardia. Selkokielellä sanottuna tänä talvena on todellinen vaara, että joudumme kytkemään sähkönkulutuksen irti osissa Etelä-Ruotsia”, Erik Ek toteaa.
Tämän toimen kattavuus voisi olla 200–600 megawattia talvipäivänä huippukulutuksella.