Katternö-ryhmän asentajat ja koko henkilöstö ovat työskennelleet täyttä höyryä korjatakseen myrskyvahingot ja palauttaakseen asiakkaille sähköt mahdollisimman nopeasti.
Anniina Aho

Aila pahin miesmuistiin

Aila-myrsky kulki 16.–17. syyskuuta Pohjanmaan yli jyskeellä ja ryminällä ja jätti jälkeensä isot aineelliset vahingot. Katternö-ryhmän sähköyhtiöt tekivät tiiviisti työtä sähkönsaannin turvaamiseksi, mutta myrsky kumosi sadoittain puita, jotka kaatuivat sähkölinjoille ja aiheuttivat sähkökatkoja, usein vaikeakulkuisissa paikoissa. Raivaustyö jatkuu vielä muutaman viikon myrskyn tauottua.

”Tämä on pahin myrsky, jonka olen kokenut niiden 31 vuoden aikana, jotka olen toiminut sähköalalla. Myrsky kesti normaalia pidempään ja iski yllättävän kovaa, vaikka olimme varustautuneet hyvin ja kaikki linja-asentajamme olivat hälytysvalmiudessa”, sanoo Herrforsin käyttöpäällikkö Henrik Snellman.

Voimakkaimmat tuulenpuuskat, 35,3 m/s, mitattiin Kallanissa Pietarsaaren edustalla.

”Liki kaikissa sähköyhtiössä esiintyi häiriöitä, mutta pahiten myrsky koetteli rannikon sähköverkkoja. Niinpä Herrforsin asiakkaat ovat Oravaisten ja Maksamaan saaristossa joutuneet odottamaan pisimpään sähköjen palautumista.”

Snellmanin mukaan asiakkaat ovat suhtautuneet sähkökatkoihin hyvin ymmärtäväisesti. Kaikki myrskyn lähietäisyydeltä kokeneet tajusivat sen voimakkuuden, ja tuhoista otetut kuvat puhuvat selkeää kieltään.

Herrfors on palkannut kaatuneiden puiden raivaamiseen kaivinkoneurakoitsijoita, mikä osaltaan nopeuttaa työtä.

”Kaivinkoneurakoitsijat ovat olleet suureksi avuksi. Korjasimme ensin 20 kV verkon, ja sen jälkeen olemme jatkaneet pienjänniteverkon korjaamista. Luultavasti saamme lähipäivinä uusia ilmoituksia sähkölinjoihin nojaavista puista, kun kesämökkiläiset lähtevät tarkastamaan omaisuuttaan”, Henrik Snellman sanoo.