Aapeli-myrsky kaatoi 2,5 hehtaaria metsää noin sadan metrin päässä Kronmanien kodista. Heidän talonsa pelastui kaatuvilta puilta, mutta naapurin talo kärsi vahinkoa.”Kaatuneista puista saisi aika lailla polttopuuta, mutta ne pitää jättää maahan makaamaan, koska ne ovat Natura-alueella”, Christer Kronman sanoo.
Mikael Nybacka

Aapeli vei sähköt 85 tunniksi

Miltä tuntuu, kun sähkö yhtäkkiä katkeaa moneksi vuorokaudeksi? Lähdimme hiukan etelään Katternön alueelta tapaamaan Christer ja Elisabeth Kronmania.

Kronmanin pariskunnan ikkunoista pilkottaa ystävällinen valo kotona Sundomissa. Hämärä on laskeutumassa, ja meri lepää rauhassa lumipeitteen alla. Toista oli vuoden alkupäivinä Aapeli-myrskyn raivotessa pahimmillaan, sillä myrsky kaatoi 2,5 hehtaaria metsää vain kivenheiton päässä Kronmanien kodista.

Kymmeniä salskeita kuusia kaatui sähköjohdoille, ja Kronmaneilta katosi yhteys sähköverkkoon, Internetiin ja televisiolähetyksiin.

”En ole koskaan kokenut vastaavaa. Virran katkettua lähdin ulos katsomaan, mitä oli tapahtunut. Isoja puita makasi kumollaan, myrsky ulkoi ja puunrungot katkeilivat paukahtaen. Tajusin heti, että tämä sähkökatko kestää pitkään. Olin vaarassa jäädä kaatuvien puiden alle, joten palasin sisään”, Christer kertoo seisoessamme tiellä katsomassa nyt lumen peitossa maassa makaavia puunrunkoja.

Kronmanit ovat tottuneet tuulen tuiverrukseen. He asuvat vain 7 km automatkan päässä Vaasan torilta, mutta heidän kotinsa sijaitsee luoteisniemellä meren äärellä.

”Olemme asuneet täällä ympärivuotisesti vuodesta 2002, ja tietenkin täytyy ymmärtää, ettei kaikki suju täällä samalla tavoin kuin kaupungin keskustassa. Syksyisin tuulee kovaa, ja etelätuulella vesi nousee meillä usein laiturin yli”, Elisabeth kertoo.

Sääennustukset lupasivat uudenvuoden juhlintaan voimakkaita tuulia. Oli jo varhain selvää, ettei uutta vuotta juhlistettaisi tavalliseen tapaan soihduilla ja ilotulitteilla.

”Tiesimme, että nousisi myrsky, mutta pohjoistuuli ei yleensä vaikuta täällä meillä kovin paljoa. Tällä kertaa jouduimme kokemaan, että pohjoistuulikin voi ravistella meitä toden teolla”, Christer nyökkää.

 

Kynttilöitä käden ulottuvilla
Sittemmin Aapelia kutsuttiin tiedotusvälineissä Suomen kaikkien aikojen kovimmaksi myrskyksi, ja se iski erityisesti rannikolle. Tuhansilta sähköasiakkailta Ahvenanmaalla, Turun saaristossa ja Pohjanmaalla katkesi sähkö tiistain tammikuun 1. ja keskiviikon tammikuun 2. päivän välisenä yönä. Sundomissa sähkö katkesi klo 21:n aikaan.

Christerin palatessa sisään myrskyn keskeltä takassa räiskyi tuli ja Elisabeth oli sytyttänyt kynttilät.

”Sähkö on joskus poissa puolisen tuntia, joten meillä on aina kynttilöitä ja taskulamppuja helposti käsillä. En yhtään ajatellut, että sähkön palautuminen kestäisi tälläkään kertaa kovin kauaa”, Elisabeth muistaa.

Hän tutki jääkaapin sisällön ja lajitteli ruokatarvikkeita oikeaan aikajärjestykseen niin, että ne voisi laittaa ruoaksi ilman pilaantumisen vaaraa.

”Keitän muutenkin ruoan puuhellalla, joten sähkökatko ei häirinnyt normaalia ruoanlaittoa.”

Pari muutakin tointa piti tehdä lähinnä varmistamaan, että sisälämpötila ei laskisi liian alas pattereiden ja lattialämmön lakattua toimimasta.

”Pidimme tulta varaavassa takassa ja kakluunissa eikä sisälämpötila laskenut alle 17 asteen sähkökatkon aikana. Vein kaasulämmittimen kylpyhuoneeseen, jotta se pysyisi lämpöisenä lattialämmityksen sammuttua”, Christer kertoo.

Kävi ilmi, että 300 litran lämminvesivaraaja pystyi toimittamaan lämmintä vettä vielä kolmantena päivänä sähkökatkon alkamisesta.

 

aapeli storm

Christer ja Elisabeth Kronman olivat sähköttä tiistai-illasta lauantai-iltapäivään. Onneksi he olivat valmistautuneet hyvin.

aapeli storm

 

Epävarmuus turhauttavaa
Matkapuhelimet piti saada ladattua keskiviikkona, joten Christer meni autolle, laittoi puhelimet lataukseen ja käväisi kaupungissa. Hän tarkisti samalla, miten sähköverkon korjaustyöt edistyivät.

”Näin useita sähköasentajapartioita työssä muilla linjoilla meidän lähellä, ja Vaasan Sähkön häiriökartalta katosi punainen ympyrä toisensa jälkeen”, Christer muistaa.

Kotona hän kaipasi lähinnä Internet-yhteyttä, jota hän käyttää mm. geokätköily-harrastukseensa. Elisabeth turhautui, kun hän ei voinut ladata uusia e-kirjoja Fredrika-verkkokirjastosta. Sen sijaan he saivat kuluttaa aikansa ei-digitaalisen ajanvietteen, esim. sanaristikoiden parissa.

”Keskiviikkona näin lahden toisella puolella valoa, ja aloin toivoa, että mekin saisimme pian sähkön ja Internetin takaisin, mutta mitään ei tapahtunut. On ärsyttävää kulkea päivästä toiseen tietämättä, milloin linjat saadaan kuntoon”, Elisabeth sanoo.

Lauantaina aamupäivällä tuli viimein heidän vuoronsa, ja talo kytkettiin takaisin sähköverkkoon. Mikään valtava halleluja-hetki se ei silti ollut.

”No, meille oli kertynyt aika lailla pyykkiä, joten laitoin pesukoneen pyörimään, mutta Internet-yhteys oli poikki vielä runsaan viikon sen jälkeen, kun olimme saaneet sähkön takaisin”, Elisabeth sanoo.

Ennätyksellisen pitkä sähkökatko ei ole mitenkään merkittävästi vaikuttanut heidän tapoihinsa.

”Meillä ei loppujen lopuksi ollut mitään hätää, koska olimme varautuneet hyvin.”

Elisabeth ja Christer Kronman osaavat nähdä asioiden valoisan puolen. He toteavat Aapelin tuoneen mukanaan hyvääkin.

”Saimme aamuauringon myrskyn ansiosta! Sitä emme olisi muuten voineet saada, koska meitä varjostaneet puut ja koko niemi kuuluvat Natura-alueeseen.”

”Kasvihuone saa nyt monta tuntia aiempaa enemmän aurinkoa”, Elisabeth Kronman sanoo.

Vinkkejä sähkökatkon varalta

  • Pidä matkapuhelinten ja tablettien vara-akut täyteen ladattuina ja lataa ne heti uudelleen sähkön palattua. Sähkökatko voi nimittäin toistua moneen kertaan.
  • Pidä paristokäyttöinen radio valmiina ja paristoja saatavilla.
  • Huolehdi, että taskulamppuja, paristoja, kynttilöitä ja tulitikkuja on helposti käsillä.
  • Hanki kunnon määrä polttopuita, jos sinulla on takka tai puuhella.
  • Varastoi juomavettä isoihin asioihin ja hanki ruokatarvikkeita, joita voi valmistaa ilman sähköä.
  • Jos valaistus himmenee tai sähkölaitteet toimivat poikkeavalla tavalla, katkaise sähkö pääkytkimestä ja tee vikailmoitus käyttämääsi sähköverkkoyritykseen.
  • Seuraa tilannetta verkkoyrityksesi häiriökartasta.

TEKSTI: Johan Svenlin