Katternögruppens montörer och hela personalen har arbetat på högvarv för att åtgärda storm­skadorna och se till att kunderna får tillbaka elförsörjningen så fort som möjligt.
Anniina Aho

Aila värst i mannaminne

Stormen Aila passerade Österbotten med dunder och brak den 16–17 september och lämnade stora materiella skador i sina spår. Elbolagen i Katternögruppen arbetade intensivt för att hålla igång elförsörjningen, men stormen svepte omkull hundratals träd som föll över luftledningar och orsakade elavbrott på många håll, ofta på svårtillgängliga platser. Röjningsarbetet kommer att fortsätta ännu någon vecka efteråt.

”Det här var den värsta stormen jag har upplevt under mina 31 år i branschen. Den varade längre än normalt och slog till oväntat hårt, trots att vi var välrustade och hade alla linjemontörer i beredskap”, säger Henrik Snellman, driftchef på Herrfors.

De kraftigaste vindbyarna på 35,3 m/s uppmättes vid Kallan, utanför Jakobstad.

”Så gott som alla elbolag drabbades av störningar, men värst slog det till mot elnät vid kusten. Det har gjort att Herrfors abonnenter i Oravais och Maxmo skärgård fått lov att vänta längre med att bli inkopplade.”

Enligt Snellman har elkunderna visat stor förståelse för elavbrotten. Alla som upplevde stormen på närhåll insåg styrkan i den och bilderna av förödelse som spreds dagarna efteråt talar sitt tydliga språk.

För att röja omkullfallna träd har Herrfors anlitat grävmaskinsentreprenörer, som bidragit till att arbetet gått snabbare.

”Grävmaskinisterna har varit till stor hjälp för oss. Vi åtgärdade först 20 kV-nätet och därefter har vi fortsatt med att reparera lågspänningsnätet. Vi kommer troligtvis att under de närmaste dagarna få in nya rapporter om träd som lutar mot ellinjer, när sommarstugeägare åker ut för att inspektera sin egendom”, säger Henrik Snellman.