Äiti ratissa

Kotoa peritty auttamisen halu

Henna on tottunut laittamaan muut omien tarpeidensa edelle. Kyseinen piirre tulee vanhemmilta ja isovanhemmilta.

”Tätä piirrettä haluaisin kuitenkin hiukan kehittää, toiseen suuntaan. Minun pitäisi oppia ajattelemaan niin, etten voi auttaa kaikkia. Joskus pitää ajatella myös itseään”, hän sanoo.

Perspektiiviä Hennan mietteisiin antaa muutaman vuoden takainen tempaus, jossa hän keräsi energisenä jokapaikanhöylänä huimat 52 000 euroa lasten ja nuorten mielenterveystyöhön.

Henna haali autoalan naisia yhteen ja palkkasi valokuvaajan ottamaan heistä kuvia työn touhussa. Kuvat päätyivät vuosikalenteriin, jota he myivät sponsoreilleen. Ja kauppa kävi.

”Nykyään yhä useampi lapsi ja nuori kärsii jonkinasteisista mielenterveysongelmista. Jos voi auttaa edes vähänkin, se on todella iso asia.”

Henna on siis aikamoinen myyntitykki sattuessaan sille päälle: ”Mutta tämä oli kuitenkin yhteistuumin toteutettu hanke. Kaikki kalenterin naiset ansaitsevat yhtä suuren kiitoksen.”

 

Nilkat lujilla

Viime aikoina Henna on valitettavasti joutunut kuukausien sairaslomalle kipeytyneiden nilkkojensa takia. Lääkäri epäilee CRPS:ää – monimuotoista kipuoireyhtymää.

”Minulla on jatkuvasti polttavaa, jomottavaa tai pistävää kipua jaloissa. Tämä tulee mitä todennäköisemmin olemaan loppuelämän vaiva”, hän toteaa.

Uinti ja varsinkin avantouinti vievät kipua pois. Henna ei voi tällä hetkellä kävellä kuin korkeintaan kuusi kilometriä. Sen jälkeen pitää ottaa kepit apuun.

Hän ei silti anna kipujen häiritä. On pahempiakin asioita, hän sanoo ja hymyilee.

 


Henna Rahkosella on Instagramissa 16 500 seuraajaa, ja nykyään hän toimii myös drone-kuvaajana.
Kuva: Päivi Karjalainen

 

Oma yritys drone-kuvausta varten

Mikä saa Hennan onnelliseksi?

”Lapset, perhe ja luonnossa liikkuminen ovat minun juttuni. Taiteellisuus ja luovuus ovat myös osa minua.”

Valokuvaus on yksi harrastuksista. Henna osti vuosi sitten dronen, jolla hän kuvaa ilmasta käsin kohteita ja tapahtumia sekä filmaa upeita videoita, joita voi katsella Instagramissa. Hennalla on siellä huikeat 16 500 seuraajaa.

”Voisin ehkä elättää itseni tälläkin saralla. Minusta tulikin juuri drone-kuvauksen pienyrittäjä.”

Henna kävi kuluneena kesänä yksin Norjassa lennättämässä dronea.

”Tajusin tarvitsevani omaa aikaa. Niinpä päätin lähteä yksin henkilöautolla muutaman päivän matkalle. Alussa oli huono omatunto, mutta pian olin tutussa vapauden tunteen tilassa.”

Henna nukkui autossaan ja söi pakkaamiaan eväitä. Mittariin tuli 2 400 kilometriä.

”Maisemat olivat aivan käsittämättömät. Luulin koko ajan olevani elokuvissa. Unohdin kaikki kotityöt, huolet ja murheet. Palasin kotiin taskut täynnä simpukoita, joita olin kerännyt rannalta lapsilleni.”

TEKSTI: Susanne Strömberg