Rinnan lamppujen vaihdon kanssa uusitaan myös valaistuksen ohjausjärjestelmä.
Karolina Isaksson

Lisää valoa pienemmällä sähkönkulutuksella

Uudenkaarlepyyn Voimalaitos

Uudenkaarlepyyn katuvalaistusta päivitetään pitkäjänteisesti, kun vanhat mallit korvataan uusilla, tehokkaammilla lampuilla. Päivitys perustuu pitkän aikavälin suunnitelmaan, jossa kaupungin keskustan ja taajama-alueiden noin 4 000 katulampun sähkönkulutuksesta saadaan leikattua kolmasosa.

”Kaupunki omistaa valaisimet ja me huollamme ne. Nyt kesän jälkeen teemme perusteellisen tarkastuksen ja vaihdamme rikkinäiset lamput. Myöhemmin syksyllä teemme uuden tarkastuskierroksen. Uusimme vuodessa keskimäärin satakunta lamppua”, kertoo Uuden­kaarlepyyn Voimalaitoksen toimitusjohtaja Tony Eklund.

Uudistaminen tapahtuu asteittain, useimmiten Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksen uusiessa sähköverkkoaan tai tehdessä muita huoltotoimia. Katuvalaistuksessa on jo jonkin aikaa suosittu LED-lamppuja, sillä ne ovat kirkkaampia ja kuluttavat vähemmän sähköä.

”LED-lampun hinta on viime vuosina laskenut huomattavasti. Sen elinikä on merkittävästi pidempi ja sähkönkulutus reilusti pienempi vanhempaan teknologiaan verrattuna”, sanoo Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksen käyttöpäällikkö Markus Backlund.