Energia kaikissa muodoissaan on Ove Lövholmin mieleen.
Karolina Isaksson

Sähköverkko siirtyi vihdoin digiaikaan

Hänestä tulisi sähköinsinööri, sen hän tiesi jo aika varhain. Ove Lövholm varttui Katternön kylässä, energiakonsernin kehdossa, joten ei liene kaukaa haettua, että hän on jo vuosikausia viettänyt työpäivänsä sähköverkkoja suunnitellen.

”Opiskelin Vaasassa sähköinsinööriksi ja työskentelin valmistuttuani monta vuotta ABB:llä sähkösuunnittelun parissa”, hän kertoo.

Lövholm muutti kotikonnuilleen v. 2010, kun hän sai Esse Elektro-Kraftilta verkonrakennusjohtajan paikan. Hän tutustui alussa työnantajansa sähköverkkoon analogista kautta.

”Kun aloitin työt, meillä oli käytössä A3-paperikarttoja sisältävä kirja, josta tehtiin uusi, päivitetty painos joka toinen vuosi”, hän muistelee.

Digitalisaatio on sittemmin huolehtinut siitä, että paperikartat ovat väistyneet digitaalisten karttojen tieltä. Suunnitteluohjelman avulla tilannekuvauksen saa reaaliajassa.

”Työhöni kuuluu työn johtaminen kentällä, ja ajantasaiset digitaaliset kartat ovat helpottaneet tosi paljon kaikkien toimintaa. Asentajilla on kentällä mukanaan iPadit, joissa on kaikki ajankohtainen tieto.”

EEKAB:n verkon toimivuuden varmistamiseksi tarvitaan jatkuvaa ylläpitoa. Lisäksi Energiamarkkinavirasto vaatii verkkoyhtiöitä suojaamaan 20 kilovoltin verkkonsa myrskyjen varalta. Vaatimus täyttyy, jos yhtiöt asentavat vähintään neljä kilometriä maakaapelia vuodessa. Esse Elektro-Kraftin keskiarvo on 6–7 km vuodessa, joten yhtiö ylittää kirkkaasti vaatimukset.

”Se on hyvän suunnittelun ansiota. Työnjohto vie myös ison osan työajastani. Meillä on kentällä kuusi linja-asentajaa ja jatkuvasti uusia hankkeita.”

Vapaa-ajallaan Ove Lövholm ulkoilee paljon perheensä kanssa, johon kuuluu vaimo ja 10- ja 12-vuotiaat lapset.

”Lähdemme aina kun mahdollista Fäbodaan. Ympäri vuoden, ei vain niinä kahtena heinäkuun viikkona, kun kaikki muutkin ovat siellä. Koko perhe nauttii suuresti alueen upeasta luonnosta.”

Lövholmin poika on aktiivinen maastopyöräilijä Larsmo IF:n väreissä, ja isä kuskaa mielellään poikaa ja pyörää harjoituksiin. Ja saattaa hän itsekin lähteä pyörän selässä maastoon tilaisuuden tarjoutuessa.

TEKSTI: Johan Svenlin