Mies, joka puhuu lakotaa

Yhdeksän kirjaa
Ranin vaimo, Saara Kekki, väitteli hiljattain tohtoriksi, hänkin Pohjois-Amerikan tutkimuksesta.

‟Meitä on kaksi saman alan ihmistä perheessä. Onhan se selkeä etu, että molemmat ovat kiinnostuneita samoista asioista, erityisesti yhteistyön kannalta.”

Rani on yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa kirjoittanut tai toimittanut yhdeksän kirjaa Pohjois-Amerikasta.

‟Suomalainen intiaanikirjallisuus on menestynyt Yhdysvalloissa erittäin hyvin. Markkinoilla on kymmenisen suomalaisen tutkijan teosta. Niitä löytyy Suomessa kirjastoista ja kirjakaupoista sekä suomen- että englanninkielisinä versioina”, Rani kertoo.

 

Asiantuntijana televisiossa
Rani kertoo olleensa aina ujo.

‟Mutta ei auta, jos on pakko puhua 200 ihmiselle tai olla tv:ssä kommentoimassa, täytyy vain tarttua härkää sarvista.”

Moni onkin ehkä nähnyt Ranin tv:ssä. Yleensä häntä on pyydetty kommentoimaan Yhdysvaltojen alkuperäiskansoja ja politiikkaa.

‟Alkuperäiskansoista ei voi puhua, jos ei ymmärrä Yhdysvaltojen politiikkaa. Eikä politiikasta voi puhua, jos ei tunne maan historiaa ja kulttuuria.”

Viimeksi Rani on ollut televisiossa kommentoimassa Yhdysvaltojen välivaaleja. Hän ei suuremmin pidä Donald Trumpin politiikasta. ”Trump ei käyttäydy presidentin tavoin.”

‟Obaman kausilla tehtiin paljon hyviä uudistuksia, esimerkiksi vahvistettiin hallituksen ja eri intiaanikansojen suhteita sekä laadittiin lakeja, jotka paransivat terveydenhoitoa ja naisten asemaa. Ilmastonmuutoksen hillitsemistä nostettiin esiin. Trumpin kaudella nämä uudistukset on kumottu tai vesitetty”, Rani tiivistää.

Millaista on olla televisiossa?

‟No, se on oikeastaan ihan hauskaa. Suorissa lähetyksissä täytyy tietysti pitää kieli keskellä suuta eikä möläyttää mitä sattuu, kuten minulla on välillä tapana.”

 

Satoja kansoja
Espanjalaiset, englantilaiset, ranskalaiset, kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset eivät onnistuneet tuhoamaan Pohjois-Amerikan intiaaneja 500 vuoden valloituksen aikana. Nykyään intiaaneja lienee Yhdysvalloissa noin 5 miljoonaa, ja he edustavat kaikkiaan 575 kansaa. Vastaavasti Kanadassa on noin 2 miljoonaa intiaania, jotka edustavat 600 kansaa.

Taloudelliselta kannalta katsottuna intiaanit ovat nykyään merkittävä ryhmä etenkin, koska 55–65 % Yhdysvaltain vielä hyödyntämättömistä malmi- ja energiavaroista sijaitsevat intiaanien alueilla. Siitä on samalla seurannut myös konflikteja.

Ensimmäisiä Trumpin allekirjoittamia presidentin asetuksia tammikuussa 2017 oli kiistellyn Dakota Access -öljyputken hyväksyminen. Putken linjaus kulkee lähellä Standing Rock Sioux -heimon reservaattia, ja osa siitä uhkaa vanhoja hautausmaita ja tärkeitä kulttuurisia paikkoja.

Miten alkuperäiskansojen elämää voisi parantaa?

‟Koko järjestelmä täytyisi muuttaa. Ainakin lainsäädäntöä pitäisi uudistaa niin, että alkuperäiskansoilla olisi enemmän mahdollisuuksia niin reservaateissa kuin niiden ulkopuolellakin. Nykyään reservaateissa painiskellaan paljon köyhyyden, alkoholismin ja sen seurausten, kuten lähisuhdeväkivallan kanssa.”

‟Mutta eteenpäinkin on menty. Alkuperäiskansojen oma identiteetti on vahvempi kuin 20 vuotta sitten, ja se johtuu lähinnä siitä, että omaa kieltä ja kulttuuria on pyritty elvyttämään”, Rani selittää.

 

Luonnolle ei ole omaa sanaa
Mitä voimme oppia alkuperäiskansoilta?

‟Vaikka se kuulostaakin stereotyyppiseltä, me voisimme ottaa oppia heidän yhteisöllisyydestään, perhearvoistaan ja toisista välittämisestään. Samoin heidän suhtautumisensa luontoon on täysin erilainen kuin meidän länsimaisten riistäjien. Kyseessä on erilainen maailmankuva, jossa ihminen on osa luontoa – ei luomakunnan kruunu, jolla on oikeus hyväksikäyttää luontoa omiin
tarkoituksiinsa.”

‟Tätä ei pidä tulkita niin, että intiaaneilla tai muilla alkuperäiskansoilla olisi jonkinlainen myyttinen suhde luontoon tai että he palvoisivat luontoa. Heillä on vain erilainen käsitys maailmasta kuin meillä länsimaissa.”

‟Valtaosalla Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoista ei edes ole luontoa tarkoittavaa sanaa, vaan kaikki on osa suurempaa kokonaisuutta.”

Rani kertoo muutamien intiaaninaisten vierailusta Suomeen. Naiset kiinnittivät erityistä huomiota puhtaisiin vesiimme.

‟Ehkä siksi, että kaikista pyhintä intiaaneille on Äiti Maa, jota naiset edustavat. Monet alkuperäiskansat ovat myös matrilineaarisia, eli sukulinja lasketaan vain naisen puolelta.”