”Pilvi” on nyt Pietarsaaressa

Datakeskusten minisanasto


dialektkarta2.jpg
IT-maailmassa on oma terminologiansa. Tässä muutamia avainsanoja pieneksi avuksi matkalla IT-maailmaan.

Data-/Palvelinkeskus = Tila johon sijoitetaan tietoteknistä laitteistoa ja jonka fyysinen turvallisuus on korkea ja sähkönsaanti ja jäähdytys varmistettu.

Hostingpalvelut = Kokoomanimi esim. palvelintoimintojen sijoittamiselle oman toimipaikan ulkopuolelle.

Cloud/pilvipalvelut = Englanninkielinen hype-termi periaatteessa samalle asialle kuin hosting. Sitaatti (lähde tuntematon): ”There is no such thing as the cloud – it’s just someone else’s computer.” (Mitään ”pilveä” ei ole olemassa – se on vain jonkun toisen tietokone.)

Co-Location = Palvelu jossa tarjotaan vuokralle fyysistä tilaa/huone palvelinten sijoituspaikaksi.

Dedicated server = Fyysinen palvelinkone kokonaan asiakkaan omaan käyttöön ja hallinnoitavaksi. Vuokra tai leasing voi sisältää palveluja.

Virtual Private Server = Virtuaalialustalle (VMware/HyperV/jne.) sijoitettu palvelin, jossa fyysisessä laitteessa on asiakkaalle varattu oma tai jaettu kapasiteetti. Voi sisältää palveluja.

Remote Hands = Palvelu jossa Co-Location-tilaan sijoitettu palvelin tai muu laitteisto huolletaan tai hoidetaan muut fyysiset toimenpiteet.

dialektkarta2.jpg

Blaise Pascal (1623–1662), historian suuria matemaatikkoneroja, alkoi jo teininä rakentaa edistyksellisiä mekaanisia laskukoneita yhteen- ja vähennyslaskua varten, oman aikamme tietokoneiden edeltäjiä. Tässä koneessa on kuusi hammaspyörillä ja akseleilla yhdistettyä rengasta, joihin on merkitty luvut 0–9. Näitä koneita rakennettiin n. 30 kappaletta, tämä on vuodelta 1652.
TEKSTI: JOHAN SVENLIN