Johanna Stubb käyttää Fingridin sovellusta suunnitellakseen arjen sähkönkulutustaan.
Karolina Isaksson

Sormi sähköpörssin pulssilla

Esse Elektro-Kraft

Sähkön pörssihinta on viime aikoina liikkunut nopeasti – jopa niin, että parin tunnin aikana on nähty negatiivisia sähkönhintoja. Näitä tilanteita voi syntyä, kun sähköä on tarjolla kysyntää enemmän. Osa sähköasiakkaista näkee mahdollisuuden säästää siinä, että käyttää paljon sähköä matalan hinnan tunteina ja vähän silloin, kun hinta on korkea.

”Aloimme viime kesänä myydä pörssihintaan perustuvia sähkösopimuksia. Tähän mennessä vajaa kymmenkunta asiakasta on uskaltautunut kokeilemaan niitä”, sanoo Johanna Stubb, joka vastaa laskutuksesta Esse Elektro-Kraft Ab:llä.

Hän on viime kesästä toiminut yhtiön koekaniinina, sillä hänellä on pörssihintaan perustuva sähkösopimus kiinteähintaisen sopimuksen sijasta.

”Toki voi olla vähän stressaavaa, kun hinta on korkealla. Silloin kannattaa odottaa pari tuntia ennen tiskikoneen käynnistämistä, mutta nopeasti kyllä tottuu suunnittelemaan seuraavan päivän tekemiset sähkönhinnan pohjalta”, Johanna Stubb kertoo.

Hinta on tuntikohtainen, ja mm. Fingrid julkaisee hinnat edeltävänä päivänä noin klo 13.50.

Niille, joita sähkönhinnan nousut ja laskut eivät kiinnosta, Johanna suosittelee tavallista kiinteähintaista sähkösopimusta.

”Jos haluaa hyötyä pörssihinnasta, sitä on seurattava ja annettava hinnan vaikuttaa arkirutiinien ajoitukseen. Muuten tällä sopimuksella voi ehkä jäädä tappiolle.”