Kaukolämpölaitos on tavallisesti miehittämätön ja sen kauko-ohjaus hoidetaan Ylivieskasta käsin. ”Uudessa kattilassa on automaattinen nuohousjärjestelmä, minkä ansiosta laitoksen huoltotarve pienenee huomattavasti,” Tommi Salo kertoo.
Karolina Isaksson

Vanha hakekattila jää eläkkeelle Alavieskassa

Hakekattila on tuottanut alavieskalaisille kaukolämpöä 20 vuoden ajan, mutta nyt on sukupolvenvaihdoksen aika. Alavieskan lämpökeskukseen, Herrforsin kaukolämpölaitokseen, asennetaan alkukesästä uusi ja moderni hakekattila.

”Ajoitamme vaihdon vuodenaikaan, jolloin kaukolämmön kysyntä vähenee. Uuden kattilan teho on 1000 kW eli sama kuin vanhan kattilan, mutta uudella kattilalla on ennen kaikkea parempi hyötysuhde,” kertoo Herrforsin voimalaitospäällikkö Tommi Salo.

Sillä aikaa kun vanha kattila poistetaan käytöstä ja uutta asennetaan, Alavieskan kaukolämpöjärjestelmä toimii lämpökeskuksen öljykattilalla. Öljykattila on valmiudessa sen varalta, että hakekattilaa täytyy huoltaa tai siihen tulee toimintahäiriöitä.

”Aiomme samalla vaihtaa vanhan öljysäiliön uuteen. Lisäksi kaukolämpölaitoksen julkisivu saa kasvojenkohotuksen. Polttoaineiden vastaanottoasema uusittiin muutama vuosi sitten, joten saamme tämän pintaremontin jälkeen Alavieskaan modernin ja raikkaan kaukolämpölaitoksen,” Tommi Salo toteaa.

TEKSTI: Johan Svenlin