Johanna Stubb använder Fingrids app för att planera vardagens elkonsumtion hemma.
Karolina Isaksson

Med tummen på elbörspulsen

Esse Elektro-Kraft

Börspriset på el har under senare tid rört sig snabbt, till och med så att vi under någon timme upplevt negativa elpriser. Sådana situationer kan uppstå när utbudet på el är större än efterfrågan. En del elkunder ser möjligheter att tjäna in på elräkningen genom att använda mycket el under timmar när priset är lågt och spara när det är högt.

”Vi började sälja elavtal baserat på börspris i somras. Hittills är det ett knappt tiotal kunder som vågat prova på det”, säger Johanna Stubb som till vardags ansvarar för fakturering på Esse Elektro-Kraft Ab.

Sedan i somras agerar hon som bolagets egen försökskanin och har ett elavtal baserat på börspris, i stället för fast pris.

”Visst kan det bli ett litet stressmoment, när priset är högt och man vinner på att vänta några timmar med att starta diskmaskinen, men man blir snabbt van att planera nästa dags aktiviteter utifrån elpriset”, säger Johanna Stubb.

Priset sätts per timme och publiceras av bland andra Fingrid vid 13.50-tiden en dag i förväg.

För kunder som inte är intresserade av elprisernas upp- och nedgång rekommenderar hon vanligt elavtal med fast pris.

”Vill man anpassa sig efter börspriset, krävs att man följer med prisutvecklingen och låter priset påverka dagsrutinerna. Annars kanske man gör en förlustaffär.”