Harvinaisen lämmintä huhtikuuta seurasi toukokuu, jonka keskilämpötila oli lähellä keskimääräistä. Toukokuun korkein lämpötila, 27,8 astetta, mitattiin Kokemäellä ja Turussa, matalin, -11,8 astetta, Kilpisjärvellä.
Heinäkuu oli lämmin, etelässä ja idässä lämpimin, Pohjois-Lapissa viilein. Kesäkuun korkein lämpötila, 32,3 astetta, mitattiin Kruunupyyssä (lentoasemalla) ja Oulunsalossa 7. kesäkuuta. Monet kesäkuun yöt olivat samaan aikaan harvinaisen kylmiä, miinusasteita oli vielä 24.6. ja 27.–30.6.
Heinäkuussa oli edelleen hyvin vaihtelevaa, alkukuussa kylmää ja myös harvinaisen monta hallayötä, Möksyn havaintoasemalla Alajärvellä peräti seitsemän hallayötä. Heinäkuun kylmin lämpötila mitattiin Ylivieskassa, -1,7 astetta.
Sitten heinäkuun loppupuoli oli jälleen lämmin, useilla havainto-asemilla mitattiin lämpöennätyksiä. Heinäkuun korkein lämpötila, 33,7 astetta, mitattiin Porvoossa.
Elokuu kääntyi sitten jälleen viileän puolelle ja hallaöitä oli jopa maan eteläosissa. Elokuun korkein lämpötila, 28,1 astetta, mitattiin sekin Kruunupyyssä, matalin, -3,5 astetta, Sodankylässä.
Kaiken kaikkiaan kesäkuusta elokuuhun kuukaudet olivat noin asteen keskimääräistä lämpimämpiä maan länsiosissa, mutta aivan idässä ja Ylä-Lapissa kesäkuukausien lämpötilat jäivät vajaan asteen keskiarvojen alapuolelle.
Suomessa oli selvästi tavanomaista vähemmän ukkosia, noin 80 000 salamaniskua, kun keskiarvo on 130 000. Heinäkuun salamointi oli vähäisintä 70 vuoteen, vain runsaat 8000.
Samoin kuin kesä 2018, tämäkin kesä oli kuiva, sademäärät jäivät yleisesti alle puoleen normaalista.
Kesäkuukausille osui yksi myrsky, 5. heinäkuuta, jolloin Märketin majakalla mitattiin pohjoistuulen keskinopeudeksi 22,1 metriä sekunnissa.
Globaalisti vuoden 2019 tammikuun keskilämpötila ylitti vuosien 1981–2010 keskiarvon 0,38 asteella UAH-satelliittimittaussarjan mukaan. Täsmälleen sama luku saatiin elokuun osalta. Muina vuoden 2019 kuukausina globaali arvo oli 0,32–0,47 astetta vertailuarvon yläpuolella.