Syövän vannoutunut vihollinen

Andtbacka_bild2

Ilta-aurinko vähemmän haitallinen. Robert Andtbacka kävi kotiseudullaan Kruunupyyssä toukokuussa ja kertoi silloin työpaikkansa, Huntsman Cancer Instituten, toiminnasta.
”Ihmiset suojautuvat edelleen liian huonosti vaaralliselta auringonsäteilyltä, joka on voimakkainta päiväaikaan.”
Kuva: Jan Sandvik

Ei hautajaistunnelmaa

Syöpää sairastavien päivittäinen kohtaaminen on vaativaa, mutta Huntmanissa pidetään tarkasti huolta siitä, etteivät potilaat joudu kokemaan hautajaistunnelmaa missään vaiheessa klinikalla ollessaan.

Iloinen henkilökunta on vastassa potilasta aina siitä, kun hän jättää autonsa pysäköintipalveluun siihen, kun se tuodaan laitoksen eteen kotiinpaluuta varten. Klinikalla ei ole pitkiä suoria sairaalakäytäviä, sisustus on kodikas ja sairaaloiden vakioruoan sijasta potilailla on käytettävissään gourmetravintolan ympärivuorokautinen huonepalvelu.

”Monet tulevat klinikalle pitkien matkojen päästä eikä heidän pidä joutua hoitoon tullessaan enää miettimään käytännön asioita kuten mihin he saavat autonsa parkkiin. Ja klinikan kustannukset potilasta kohti ovat pienemmät kuin perinteisissä suursairaaloissa.”

Hän viihtyy USA:n edistystä tavoittelevassa tutkimusympäristössä. Tutkijakollegat ovat kunnianhimoisia, ja tutkimus saa sekä julkista että yksityistä rahoitusta.

Huntsman Institute on saanut nimensä suurlahjoittajan mukaan, joka teki omaisuutensa Big Macin solumuovipakkauksilla muutama vuosikymmen sitten. Laitoksen neljän miljardin dollarin pääoma on kerätty lahjoituksilla, ja lisäksi valtio myöntää rahaa tutkimukseen.

Andtbacka tuntee hyvin tutkimukseen nykyisin liittyvän yhteistyön ja kilpailun välisen tasapainottelun.
”Meidän on tehtävä yhteistyötä eri tutkimusyksiköiden kesken, jotta pääsisimme yhdessä eteenpäin, mutta pidän myös kilpailua hyvänä asiana. Se kannustaa meitä yhä parempiin tuloksiin ja opimme toisten onnistumisista.”