Safegridin vianilmaisimet voidaan asentaa sekä ilmajohtoihin että maakaapeleihin.
Safegrid

Uusi laite varoittaa kaatuvista puista

Esse Elektro-Kraft

Voimalinjoille kaatuneista puista varoittava teknologia muuttuu koko ajan paremmaksi. Esse Elektro-Kraft on panostanut yhdeksään vianilmaisimeen, jotka asennetaan keväällä Kortesjärven ja Purmon välisen Porkholmalinjan varrelle.

Järjestelmä mittaa linjoja ympäröivää magneettikenttää ja hälyttää, jos puunoksa tai jokin muu lähestyy johtoa. Näin sähköyhtiö voi etukäteen estää oksan putoamisen linjan päälle ja samalla välttää sähkökatkon. Lisäksi järjestelmä varoittaa muista riskeistä, kuten tolppien hajonneista eristeistä tai alkavista maakaapelivioista.

”Kyseessä on mielenkiintoinen teknologia, josta voimme hyötyä suuresti. Testialue on kaukana, tiheään kasvanut ja väkiluvultaan vähäinen, eivätkä asentajamme ole useinkaan sen lähettyvillä”, kertoo TJ Ingvar Kulla.

Mittarit asetetaan linjan varrelle 3–10 km välein ja ne lähettävät tietoa toimittajan datapalvelimiin analysoitavaksi. Ajatuksena on, että vian saa paikallistettua sadan metrin tarkkuudella.

”Järjestelmä on integroitu omiin valvontajärjestelmiimme. Saamme varoitusviestin, jos jotain on tekeillä, tai sitten voimme itse kirjautua järjestelmään ja seurata tilannetta. Järjestelmä perustuu tekoälyyn. Mitä enemmän dataa on käytettävissä, sitä paremmaksi tekoäly muuttuu tiedon analysoinnissa”, kertoo kehityspäällikkö Simon Kanckos.

Esse Elektro-Kraftin testiin tulevat mittarit ovat peräisin Safegrid-valmistajalta.