Miguel Arias Cañete.
EU-komissio

Vanhat EU-luudat väistymässä

EU-jäsenvaltioiden kansalaiset valitsevat toukokuussa uudet edustajat EU-parlamenttiin. Lisäksi Jean-Claude Junckerin johtama EU-komissio eroaa ja uusi astuu toimeen kesän jälkeen. Voi olla kiinnostavaa kuulla, mitä sanottavaa ilmasto- ja energiakomissaari Miguel Arias Cañetella on. Lähteekö hän Brysselistä ajatellen, että ”työ tuli valmiiksi”?

”Ei ole salaisuus, etten jää tänne. Olen ollut poliittissa tehtävissä vuodesta 1981, nyt on aika antaa jonkun muun ottaa asiat hoitoonsa”, hän sanoi äskettäisessä haastattelussa.

”Lähden Brysselin kuplasta tuntien ylpeyttä siitä, mitä olemme viime vuosina saavuttaneet. Kun määräävä EU-lainsäädäntö on toteutettu täysimittaisesti, kasvihuonekaasujen päästövähennysten arvioidaan olevan kaikkineen noin 45 % vuonna 2030.”

”Tähänastiset saavutuksemme ovat kuitenkin vasta alkua, haasteen toteuttaminen vie useita vuosikymmeniä! Haaste alkaa nyt, EU-vaalien myötä.”

”Haluan kehottaa kaikkia ehdokkaita kuvailemaan, miten he haluavat toimikaudellaan käsitellä ilmastohaasteita, samoin kertomaan näkemyksensä energiasektorista, ja käsittelemään näitä aiheita vaalikeskusteluissa. Olemme vain yksien vaalien päässä siitä vaarasta, että poliittinen tahto ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun katoaa”, Miguel Arias Cañete sanoo.

BENGT MAGNUSSON

Kirjoittaja on ERA:n, ruotsalaisen energia-alan lehden entinen päätoimittaja, ja seuraa energia-asioita Euroopan tasolla.
TEKSTI: Bengt Magnusson