Tarja Häll är alajärvibon som flyttade till Jakobstad med familjen 1962 och senare till Lappfors, där hon hittat kärleken. Hon är gift och har två vuxna barn. De senaste 25 åren har hon arbetat som ekonomiadministratör på Esse Elektro-Kraft, och i vinter går hon i pension.
Eva-Stina Kjellman

Tarja har koll på siffrorna

Tarja Häll var med redan på kalkerpapprets tid. När hon nu snart ska städa undan inför pensionen, är de fysiska mapparna färre än någonsin.

Det finns några speciella händelser som Tarja Häll kommer ihåg med värme. Som när den tidigare vd:n Holger Hemming bjöd kollegorna på en festmiddag långt ute i Skrattlasskogarna, där han hade dukat på stora kabelrullar. Och när bolaget ordnade öppet hus i samband med flytten till de nuvarande utrymmena och kön av nyfikna besökare aldrig ville ta slut.

”Vi hade beställt 400 tårtbitar, men mot slutet av dagen fick vi börja dela dem mitt itu. När vi sedan räknade antalet besökare landade vi på närmare 800.”

Att jobba på ett lokalt elbolag gör att man blir lite av en kändis. Många passar på att fråga om elpriset eller annars har åsikter och synpunkter.

”Jag tycker om att folk tar kontakt och är intresserade av det vi gör. Vi finns ju till för våra kunder.”

Tarja Häll blev anställd som bokförare på Esse Elektro-Kraft 1999 och har sedan dess arbetat med bolagets ekonomiadministration. Förutom att ansvara för bokföringen sköter hon löneräkning, köpreskontra, ekonomi och andra löpande administrativa uppgifter.

”Innan jag kom hit jobbade jag med motsvarande uppgifter på Elkamo. När jag började i branschen använde vi fortfarande blyertspennor och kalkerark. En av mina första uppgifter var att föra och hämta pengar från banken.”

 

I dag är det mesta digitalt. När bolaget flyttade in i de nybyggda utrymmena 2018 tog Tarja Häll för säkerhets skull med sig en del av de gamla mapparna som fyllde det gamla arkivet, men få har kommit till användning.

Tarja Häll har trivts bra med den snabba utvecklingen, både inom ekonomiförvaltningen och energibranschen överlag. Myndighetskrav, nya regler och fusionen med en större koncern har gjort att hon ständigt fått uppdatera sina kunskaper och rutiner.

”En stor förändring skedde 2015 när de fjärravlästa elmätarna togs i bruk. Det blev betydligt mindre arbete för oss, och kunderna kunde själva börja följa med sin förbrukning.”

Men allt har sin tid, och nu har hon ansökt om pension. Maken är redan pensionär och hon ser fram emot lugnare dagar och mer tid för sina intressen.

”Jag har alltid varit något av en föreningsmänniska och varit med i flera olika sammanhang, både inom idrottsföreningar och i den lokala ungdomsföreningen och Folkhälsan.”

Hon brinner för lokalsamhället och har länge varit aktiv i lokalpolitiken i Pedersöre, där hon är känd som en försvarare av de mindre byarna och framför allt den egna hembyn Lappfors.

Men 35 år i politikens tjänst får räcka. Framöver kommer hon att satsa mer på det egna välmåendet. Hon uppskattar att vistas ute i naturen, och nu när hon får mer tid över kommer hon att plocka fram systemkameran igen.

”Jag har också börjat dansa i JKG, och hittat yoga som träningsform.”

TEXT: Sonja Finholm