Klotillustrationerna har gjorts av professorn i fysisk geografi Ole Humlum på basis av dataleverantören GISS. Kloten visar månadens medelavvikelse från medeltalet 2014–2023. Meteorologiska institutet i Finland använder referensvärdet för 1991–2020.

Varm sommar

Sommaren 2024 blev varm och utdragen, med höga temperaturer långt in i september. Sammanlagt noterades någonstans i landet så kallad högsommarvärme (över 25 grader) under 69 dygn, med den sista den 8 september i Raumo.

Det var fyra högsommardagar fler än de 65 som uppmättes 2002, året för det tidigare högstavärdet.

På Kronoby flygplats var högsommardagarna 19, av dem sju i maj, sex i juni, fyra i juli och en vardera i augusti och september.

Sommarens högsta temperatur i Finland, 31,4 grader, uppmättes i Asemantaus i Heinola och i Savilalahti i Kuopio den 28 juni. Samma dag toppade sommartemperaturen i Kronoby med 30,2 grader.

Kallaste sommarnatten, –0,7 grader, hade Ylivieska flygplats den 5 juni.

En lika varm sommar som helhet (juni-augusti) uppmättes i Finland senast 1937. I norra Finland var den gångna sommaren på många ställen den varmaste under den tid man mätt temperaturerna.

Detta efter en ovanligt kall vår. April som helhet var på riksnivå en till två grader kallare än normalt, i landets norra del betydligt kallare än så. Ännu i slutet av månaden hade Kenttärova observationsstation 105 centimeter snö.

Även maj månad inleddes mycket kallt. Till exempel nådde temperaturen i Kronoby den 6–9 maj bara upp till ungefär 5 plusgrader, för att nattetid sjunka till 5–7 minusgrader.

Sista frostnatten i Kronoby noterades den 21 maj, –2,3 grader. Varmaste sommarnatten i Kronoby, den 29 juni, understeg temperaturen inte 18,5 grader.

Sommaren har på många håll präglats av regnskurar, som uppenbart varit svåra att prognosticera, men överlag har sommaren varit gynnsam för odling.

Mest regnade det denna sommar i Tulkkila i Kumo, 388,1 millimeter, minst på Russarö station i Hangö, 112,8 millimeter.

I fråga om åskväder beskrivs sommaren av Meteorologiska institutet som ”ganska typisk”, med omkring 137 000 markblixtar registrerade vid augusti månads slut.