Klotillustrationerna har gjorts av professorn i fysisk geografi Ole Humlum på basis av dataleverantören GISS. Kloten visar månadens medelavvikelse från medeltalet 2011–2020. Meteorologiska institutet i Finland använder referensvärdet för 1991–2020.

Varmt och kallt

Juni och juli var mycket varma, men februari, september och december betydligt kallare månader än vanligt i Finland. Sammantaget landade årstemperaturen för 2021 på +2,8 grader, strax under långtidsmedelvärdet.

Fjolårets högsta temperatur 34,0 grader uppmättes den 15 juli i Heinola, den lägsta den 20 februari, -39,7 grader i Utsjoki.

Årsnederbörden var nära normal på de flesta håll, med 882 millimeter störst i Puolanka, som också noterade det största snödjupet, 106 centimeter den 10 april.

September var med 1–3 grader alltså svalare än vanligt i hela landet, på många håll svalast sedan 1993. Lägsta månadstemperaturen –6,8 grader uppmättes på flygplatsen i Ylivieska den 22 september. Endast 37 markblixtar observerades, att jämföra med septembergenomsnittet 4 400.

Den första snön statistikfördes på Värriötunturi i Salla den 14 september.

Oktober var på många håll varmare än vanligt och i ett område från Satakunta till Lappland var nederbörden sällsynt stor. Allra mest nederbörd under månaden, 197,9 millimeter, fick Torp i Torneå. Kittilä och Enontekis hade i slutet av månaden runt en halv meter snö, exceptionellt mycket för årstiden.

Novembertemperaturen var i största delen av landet nära det normala och vädret torrare än vanligt. I slutet av månaden fanns snö i nästan hela landet.

December sticker ut som ovanligt kall i hela Finland, med 2–6 grader lägre temperatur än långtidsmedeltalet. Kallaste noteringen –35,2 grader är från självständighetsdagen i Muonio kyrkby. I mitten av månaden blev vädret mildare och dagstemperaturen steg tillfälligt över noll ända upp till södra Lappland.

Minst nederbörd för december uppmättes i Toholampi i Laitala, 6,8 millimeter. Klemetsö i Vasa noterade på julaftonen den största observerade dygnsnederbörden, 24,9 millimeter.

I största delen av landet var marken täckt av snö under hela december månad och snötäcket fylldes på efterhand. Störst var det vid årsskiftet i Kirakka­järvi i Enare, 71 centimeter.

Enligt UAH:s satellitmätningar var den globala medeltemperaturen för december 0,21 grader och för januari i år 0,03 grader över jämförelsevärdet för 1991–2020.