Lyftkranen utanför vattenkraftverket används för att byta ut en gallerrensare. Energichef Janne Öhman säger att arbetet håller tidtabellen.
Eva-Stina Kjellman

Slut med skräp i turbinen

Nykarleby Kraftverk

Den som sett en stor gul lyftkran vid vattenkraftverket i Nykarleby i sommar har kanske undrat vad som är på gång. Energichef Janne Öhman förklarar:

”Gallerrensaren på den nyare av våra två turbiner har inte fungerat riktigt som vi önskar, och därför har vi nu bytt ut den. Det är egentligen ett ganska litet ingrepp, men för att kunna genomföra bytet behövde vi torrlägga hela turbinen.”

Gallerrensarens uppgift är att se till att gräs, kvistar och annat skräp som finns i vattnet inte kommer in i inloppet. För att få en så bra utrustning som möjligt har man den här gången valt att skräddarsy och designa en egen, enligt de egenskaper som behövs, och låtit tillverka den hos en lokal leverantör.

”Den nya utrustningen kommer för­hoppningsvis att innebära att ren­göringen går smidigare vid nästa vår­flöde, och därmed färre driftstopp och mindre behov av dykare som behöver åtgärda stockade inlopp”, säger Janne Öhman.

Investeringen handlar om cirka 100 000 euro och målsättningen är att allt ska vara klart inom oktober.