Nöjesfält i Prypyat.
Johan Svenlin

Snart kan du ta familjen till Tjernobyl

Tjernobyl har varit i ropet igen sedan april, när HBO:s omtalade tv-serie med samma namn fick premiär. Besökarantalet har skjutit i höjden och nu vill Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi att katastrofområdet ska öppnas för massturism.

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl har alltför länge svärtat ner Ukrainas rykte, men nu är det dags att ändra på det. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi skrädde inte på orden när han i juli invigde den nya överbyggnaden över reaktor fyra, där den ödesdigra explosionen inträffade i april 1986.

”Vi måste sluta skämmas över Tjernobyl och i stället öppna området för forskning och storskalig turism. Tjernobyl är en unik plats i världen, där naturen har återfötts efter en stor katastrof, orsakad av människan. Vi ska skapa en grön korridor för turister och visa upp den här platsen för omvärlden”, löd Zelenskyis budskap.

Under det senaste decenniet har besökarantalet gradvis vuxit i den stängda zonen, ett inhägnat och kontrollerat område på 4 000 kvadratkilometer. En lördag i april, när Katternötidningens reporter satt i en av de många minibussar som dagligen guidas runt på området, hade 870 personer beviljats besökstillstånd.

Detta var några veckor innan HBO-serien hade haft sin premiär och tre månader innan Zelenskyi höll sitt tal. Redan då dominerades broschyrställningen vid hotellreceptionen i Kiev av bolag som erbjöd dagsutflykter till Tjernobyl, snarare än av reklamblad för stadens opera, konserthus eller teatrar.

 

Mänsklig tragedi
Zelenskyi lovade vidare i sitt tal att hans krig mot landets byråkrati och korruption också ska gälla besöksproceduren för Tjernobyl. Hittills har alla som vill köpa biljett till någon av de dussinet arrangörer som finns på marknaden tvingats lämna in passuppgifter, som ska godkännas av de ukrainska myndigheterna. Personer under 18 år och gravida kvinnor får inte besöka området. En slopad byråkrati skulle, enligt Zelenskyi, bidra till att höja besökarmängderna.

Så kallad mörk turism är en växande gren av den internationella turismnäringen och platser som Auschwitz, Gallipoli och Colosseum lockar årligen stora turistmassor. Tjernobyl kan definitivt placeras in i samma kategori av platser som bär på stor mänsklig tragedi. Under dagsutflykten berättar guiden Lana om de modiga människor som försökte minimera skadorna och själva dog och om de hundratusentals Tjernobylbor som brutalt väcktes ur sin vardag och tvingades lämna sina hem.

”De evakuerades i första hand till egna släktingar i andra delar av Sovjet, en del placerades i lägergårdar och en del blev inneboende hos främmande människor. Ofta möttes människorna från Tjernobyl med misstänksamhet och motvilja eftersom folk var rädda att de strålade”, berättar Lana.

 

Evakuering från Tjernobyl 1986.
Bild: Wikipedia

 

Rostiga konstruktioner
Strålningen ger ytterligare en kuslig dimension till besöket i Tjernobyl. De radioaktiva partiklarna har med åren lagt sig i marken, men kan virvla upp igen av vibrationer och rörelser. Den torra sommaren 2018 drabbades området av en skogsbrand och radioaktiva partiklar spreds igen.

Guiderna lånar villigt ut mätare åt besökare och håller sina grupper tätt samlade längs den standardiserade rutten. Strålningsdosen under en dagstur beräknas motsvara en timme uppe i flygplan, en 160-del av en bröströntgen eller en 3 600-del av en helkroppsskanning med datortomografi. Ändå kryper det i skinnet.

”Det finns kontinuerligt mellan 3 000 och 5 000 människor som arbetar på området och vi har alltid med oss en mätare som lämnas in och analyseras under våra lediga dagar”, säger Lana.

En större risk än den osynliga strålningen är risken för att hamna under någon av de byggnader som inte underhållits på 33 år. På fotbollsarenan ligger en av de fyra rostiga strålkastarstolparna omkullfallen längs marken. Pariserhjulet i Prypyat hör till begivenheterna längs turiststråket, men det kommer knappast att stå för evigt utan underhåll. De flesta byggnader är belagda med besöksförbud på grund av rasrisk. President Zelenskyi nämnde i sitt tal en grön korridor, men förklarade inte hur den ska förverkligas.

 

Hästsafari och halvtam räv
Under dagsturen syns ett stort antal slöa gatuhundar. Det är oklart varifrån de får sin mat. Enligt guiden Lana brukar en rödräv komma och tigga mat av turisterna i spökstaden Prypyat, och om man har tur under sin dagsutflykt kan man få se flocken av vildhästar.

Och tur har vi. Ett tjugotal hästar planterades in i experimentsyfte 1982 och flocken har sedan dess vuxit till ett hundratal individer. Ledarhästen blänger på oss på 50 meters avstånd medan kamerorna smattrar. Djurlivet har allmänt vuxit sedan evakueringen 1986 och enligt forskare på University of Portsmouth har stammarna av älg, kronhjort, rådjur, vildsvin och varg vuxit sig större än de var innan olyckan. Forskarna konstaterar att frånvaron av mänsklig aktivitet har gjort att stammarna vuxit sig starka, trots att de dagligen vistas i en miljö med höga strålningsdoser.

Få se var de tycker om Zelenskyis idé om massturism.


Vildhästarnas flockledare blänger på oss.
Bild: Johan Svenlin


Guiden Svetlana Sklyarenko mäter strålningen
Bild: Johan Svenlin


En av de många hundarna.
Bild: Johan Svenlin
TEXT: Johan Svenlin