Datanörden som blev flygare

Efter reservofficersutbildningen blev Tekniska högskolan i Otnäs nästa etapp. Simon såg framför sig en bana som forskare i kvantfysik, det ämne som intresserade honom allra mest. Detta förutsatte att han fick plats på den krävande utbildningslinjen i teknisk fysik.

”Jag antogs inte och valde i stället linjen för telekommunikation. Men kände snabbt att det inte var min grej.”

Genom sin programmerarkamrat Julien kände Simon till Göteborg och stadens välrenommerade tekniska högskola Chalmers. Här antogs Simon hösten 2003 till utbildningen i just teknisk fysik.

Planen var att snabbt studera färdigt och sedan flytta hem till Finland igen.

Simon fick en eminent lärare i kvantfysikprofessorn Lars Brink, som bland annat satt i Nobelkommittén. Kontakten med Julien inte bara återknöts, utan fördjupades.

”Också Julien började studera teknisk fysik på Chalmers, på samma årskurs. Vi var båda ganska tävlingsinriktade och diskuterade i förväg ämnet och antagningskraven, eftersom teknisk fysik ansågs vara det svåraste studieämnet.”

Flygardrömmen hade Simon kvar. I studiestaden fanns Aeroklubben i Göteborg, en av Sveriges största flygklubbar. I maj 2004 tog Simon sin första flyglektion. Två år senare var flygcertifikatet klart.

 

Vid det laget började Simon åter jämka sina framtidsplaner.

”Det var ganska kostsamt att ta flygcertifikat, så jag började ta olika jobb vid sidan av studierna. Småningom insåg jag att jobb-uppdragen intresserade mig mer än det långsamma livet på universitetet.”

2008 grundade han det egna företaget Loopon, som i korthet utvecklar och levererar it-system som mäter kundnöjdheten inom besöksnäringen. Simon hade vid det laget tre tentor kvar till sin examen på Chalmers.

Affärsverksamheten i Loopon utvecklades efterhand, Simon anställde en handfull medarbetare. Som för varje entreprenör var tillvaron fylld av arbete, införsäljning, kundmöten och ständigt nya frågeställningar som måste hanteras.

För vännen Juliens del hände att han för ett år flyttade till Rom för att arbeta för FN:s World Food Program. Här lärde Julien känna en trevlig italienska. En vacker dag fick Simon inbjudan till parets bröllop i Rom.

Bröllopet blev avgörande inte bara för Julien, utan också för Simon. Under bröllopsfesten kom han i samspråk med en av de italienska gästerna, Teresa. Efter en dejt med henne i Rom följande dag, i maj 2010, var också Simon fast.

Det nyförälskade paret testade först att bo i Rom, men fann staden för stökig. Nästa anhalt var Göteborg, ”inte så populärt hos en italienska som var van att se solen varje dag”. Slutligen valde de Barcelona.

Ingen av dem var för jobbets skull bunden till en särskild ort. Teresa är internationellt verksam som ekonomiforskare, och för Simon är huvudkontoret beläget där han själv är.

 


Teresa och Simon med sonen Roberto, som ledigt växlar mellan fem språk.
Bild: privat

 

I september 2018 blev så Simon pappa. Det utmanade Simons 24/7-liv som vd och företagsutvecklare.

”Jag insåg jag att det bara inte funkade att vara företagare och förälder samtidigt. Jag kände att jag ville ha tid för att helt enkelt vara pappa.”

Från dag ett som entreprenör hade Simon sett som ett mål att i något skede sälja sitt företag: ”Det ligger i entreprenörskapet. Man vill starta någonting, bygga upp det och sälja det.”

I slutet av 2019, precis innan pandemin, köptes Loopon av en australiensisk koncern. Simon arbetade kvar i företaget som anställd hos de nya ägarna.

Pandemin ställde så snabbt allt på huvudet. Resenäringen råkade i existentiell kris, branschföretag gick i konkurs. Loopon var under pandemiåren den enda vinstdrivande delen av koncernen, men till sist tvingades de australiensiska ägarna rikta in sig på nya affärsområden.

”I samråd fattade vi ett beslut om att försöka sälja Loopon en gång till. Vid årsskiftet 2022/2023 fick bolaget nya ägare, svenska SAYP Group.”

Simon är fortfarande vd för Loopon men utan eget ägande i bolaget. I dagsläget går Loopon bättre än någonsin.