God affär för staten
På debattsidor kritiserar upprörda elkunder ibland elnätsföretagen för att sko sig på sitt monopol.
Tony Eklund, vd på Nykarleby Kraftverk, hänvisar till att överföringspriserna regleras av Energimyndigheten, och att det framför allt är staten som gör en god affär på elöverföringen.
”Samtidigt som staten strikt övervakar nätföretagen höjer man med jämna mellanrum elskatten”, säger han.
Nykarleby Kraftverks intäkter och utgifter från 2015 visar proportionerna. På omsättningen 11,7 miljoner euro fick staten in 4,2 miljoner euro i moms och elskatt.
”Men egentligen var bolagets totala omsättning 15,9 miljoner, och 26 procent bestod av skatter. Enligt statsmaktens direktiv visas inte dessa skattemiljoner i bokslutet”, säger Tony Eklund, vd på Nykarleby Kraftverk.
Under 2015 betalade Nykarleby Kraftverks kunder 3,4 miljoner euro för elöverföring, cirka 1,7 miljoner euro i elskatt och 1,2 miljoner euro i moms.
”Det betyder att våra kunder betalar 2,9 miljoner euro i skatter till staten och 3,4 miljoner euro till oss för att hålla nätet i skick. Elskatten belastar elnäten i stället för elproduktionen, som de gör i Sverige. Det bidrar till att många uppfattar att elöverföringen är dyr,” säger Tony Eklund.
Katternökoncernen
Antal kunder som betjänas av regionnätet: cirka 60 000
Distributionsnätets längd: cirka 10 000 km
Antal anslutna elstationer till regionnätet: 30
Antal frånskiljare i regionnätet: 82
Antal brytare i regionnätet: 36
Energiöverföring: 1,3 TWh
Herrfors Nät
Överföringskunder utanför detaljplaneområden: cirka 11 000
Mellanspänningsnät 20 kV: 1 200 km
Lågspänningsnät 0,4 kV: 2 400 km